2024. március 28., csütörtök
JÉGKORONG

Orosz visszavágás Szocsiért

A világbajnok orosz csapat (Fotó: Beta/AP)

A világbajnok orosz csapat (Fotó: Beta/AP)

Oroszország jégkorong-válogatottja visszavágott Finnországnak a februárban Szocsiban megrendezett olimpia negyeddöntős vereségéért, és Minszkban maximális, tíz győzelemmel megszerezte negyedik világbajnoki címét az elmúlt hét esztendőben. A csoportból csak szerencsével továbbjutott finnek a döntőben is nagyszerűen játszottak, de erejük mégsem volt elegendő az orosz fölénnyel szemben. Az sem rontott az oroszoknál, hogy az elődöntő meccsén sportszerűtlenkedő Oleg Znarok edzőt eltiltották, így a csapatot a segédje vezette. Mindent összevetve a finnek sem lehetnek elégedetlenek az idénnyel, hisz az olimpián és a vb-n is ezüstérmesek lettek, közben ifiválogatottjuk januárban világbajnok volt. A bronzérmet a tavaly világbajnok svéd válogatott szerezte meg a csehek elleni váratlanul könnyű győzelem révén.

A vb jó színvonallal szolgált, és számos meglepetéssel is, ami részben annak tulajdonítható, hogy a franciák jelentős haladást mutattak, az USA és Kanada pedig az NHL-liga rájátszása miatt nem indulhattak a legerősebb összeállításban. Minszkben látogatottsági csúcsot is döntöttek a meccsenként 10 001 nézővel, az eddigi csúcsot a 2004-es csehországi vb tartotta, amikor a prágai és ostravai találkozókra átlagban 9859 jegyet adtak el.

A vb legjobb játékosának Pekka Rinne finn kapust választották meg, aki azonban nem kapott helyet az eszményi hatosban. Ott a szavazatok alapján az orosz Szergej Bobrovszki kapus mellett a védelemben az amerikai Seth Jones és az orosz Anton Belov, a támadósorban pedig az orosz Viktor Tihonovon – 8 góllal és 8 gólpasszal a vb legeredményesebbje – és Szergej Plotnyikovon kívül a francia Antoine Russell kapott helyet.

A következő vb-t 2015. május 1-je és 17-e között Csehországban tartják meg, 2016-ban Oroszország, 2017-ben közösen Németország és Franciaország, 2018-ban pedig Dánia lesz a vendéglátó.

A vb döntőjében: Oroszország–Finnország 5:2, a 3. helyért: Svédország–Csehország 3:0.