2024. április 20., szombat

Még szükség van a kisérettségire

A tiltakozó nyolcadikosok képviselőivel tárgyalt kedden az oktatási miniszter

Srđan Verbić oktatási miniszter kedden fogadta a záróvizsga ellen tiltakozó nyolcadikosok három képviselőjét, akiknek egyike egy obrenovaci végzős általános iskolás volt. Mint a miniszter kijelentette: lehet, hogy néhány év múlva majd nem kell záróvizsgát tenni, de most szükségszerű.
Mint hangsúlyozta, az illetékesek gondoskodni fognak róla, hogy az árvíz sújtotta területek nyolcadikosai számára, akik augusztusban tesznek záróvizsgát, legyen elegendő pótférőhely és bejuthassanak a kívánt középiskolai szakra. Mint Verbić kiememelte, ha a záróvizsgát nem tartanák meg – ahogyan azt a nyolcadikosok egy része követeli –, akkor azok a végzős diákok lennének megkárosítva, akik egész eddigi iskoláztatásuk alatt erre a megmérettetésre készültek, és szeretnének ezen is plusz pontokat szerezni a középiskolai iratkozáshoz.
– Ne készüljetek a záróvizsgára, menjetek ki a tesztelésre, és mutassátok meg, mit tudtok. Senki se lesz megkárosítva – ajánlotta az obrenovaci diáknak a miniszter.
A diákok azt mondták, tudják, hogy ki kell menni a záróvizsgára, de az árvíz sújtotta területek diákjaival való szolidaritás miatt nem kellene pontozni ezt, illetve, a kisérettségi-tesztek eredményei nem kellene, hogy szerepet játszanak a középiskolába való bejutásnál, csakis az általános iskolai eredményt vegyék figyelembe.
A miniszter szerint egyes iskolák esetében akkora a túljelentkezés, hogy nem tudják máshogy igazságosan megoldani a diákok bejutását ezekre a szakokra.
– Tavaly például a Belgrádi III. Gimnáziumba 180 Vuk-díjas jelentkezett, amely több mint ahány diákot az iskola összesen fogadni tud. Hogyan lehet különbséget tenni köztük? Mindannyiukat fel kell venni, három új osztályt kell nyitni, kihelyezett tagozatként, új tanárokat kell felvenni, de akkor már az nem ugyanaz a Belgrádi III. Gimnázium – mondta a miniszter, aki szerint a fent említett jelenségért (Vuk-díjasok nagy száma) és a felvételi alkalmával jelentkező egyéb gondokért is egyes tanárok nagyon is részrehajló osztályozása okolható. Éppen ezért kell bevezetni olyan plusz kritériumokat, ami alapján igazságosabb lehet a középiskolai beiratkozás.