2024. március 29., péntek

Leszakadt az ég Kragujevacon (is)

A nagy mennyiségű csapadék eltömte a vízelvezető csatornákat, és a kiömlő víz elárasztotta a várost

Még magához sem tért Szerbia a Tamara okozta katasztrófától, hétfőn este újabb felhőszakadás rázta meg Kragujevacot. Egy óra leforgása alatt 50 liter víz szakadt le négyzetméterenként. A hihetetlen mennyiségű csapadéktól a város vízelvezető csatornái eltömődtek, az utcákon hömpölygő víz pedig elárasztotta a mélyebben fekvő házakat, pincéket. Volt, ahol egyméteres víz állt a házban. A felhőszakadás csupán két órán át tartott, de óriási károkat okozott a városi infrastruktúrának, és kitelepítettek több családot is. Víz van a Klinikai Központ pincéiben, a mentőállomás pincéjében, több iskola és óvoda pincéjében. A B92 tudósítója szerint a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztette a közelgő felhőszakadásról a városatyákat, de a polgárokat senki sem értesítette.

– A hétfői ítéletidő ellenére kedden a városban minden a legnagyobb rendben folyt, az egészségházak, óvodák, iskolák működtek, az áram és a vízellátás zavartalan volt. Jelenleg az utcákat takarítjuk, a levonuló víz ugyanis rengeteg követ és kavicsot sodort magával. Mindezek ellenére a városi tömegközlekedés menetrend szerint történik – jelentette Zoran Jovanović, a városi válságstáb parancsnokhelyettese.

Beszámolója szerint a Bresnica patak bal partján több mint 50 családi ház került víz alá, 80 személyt kitelepítettek, valamint az Ilićevo ipari park épületeit is elárasztotta a víz. Hozzátette, hogy Ždraljica, Bresnica, Beloševac, Ilina Voda településen is betört a víz az épületekbe, a város több pontján megsérült az útburkolat, valamint kiömlöttek a környékbeli patakok is.

– A városi csapadékvíz-elvezető csatornahálózat kapacitása kevés volt ekkora mennyiségű víz elvezetéséhez. Gondot jelentett a szennyvízelvezető csatorna is, Kragujevacban ugyanis a csapadékvíz egy részét a szennyvízcsatornákban vezetjük le. A felszíni csatornákat, patakokat, folyókat körbevehetjük gátakkal, de ha akkora eső jön, amelyet a már teljesen eláztatott föld és a csapadékvíz-elvezető csatorna nem tud elnyelni, nem tudunk mit tenni – mondta a parancsnokhelyettes.

Kedd este Valjevo és Šabac területéről érkezett hasonló nagy esőzésről és ítéletidőről hír. A két településen az orkán erejű szél tetőket bontott meg, az utcák úsztak, volt ahol forgószél alakult ki.

Az elárasztott házak tulajdonosai dühösek a városvezetőségre. Snežana Slović szerint a polgármester „jól tudja”, hogy a Bresnica patak a gyenge láncszem.

– Minden nagyobb esőzés alkalmával kiönt a patak, de polgármester ahelyett, hogy megoldja a problémánkat, inkább feszületet építtetett a város bejáratába – panaszolta Snežana.

Ilićevo városrész lakói szerint náluk nem a patakok, nem az eső, hanem a csapadékvíz-elvezető rendszerből feltörő víz okozott problémát. Veselin Blagojević házában a víz nemcsak a bútorokat, hanem az elektromos berendezéseket is tönkretette. Az ítéletidő azonban olyan városrészeken is bajt okozott, ahol nincs csapadékvíz-elvezető csatornarendszer. Zorica Maksimović e városrészben él, és a heves esőzések miatt 15 év alatt már négyszer víz alá került a háza.

A városi válságstáb parancsnokhelyettese elutasítja a polgárok vádjait. Szavai szerint a vízgazdálkodási szakemberek is megerősíthetik állítását, miszerint egyetlen vízfolyást sem lehet úgy leszabályozni, egyetlen csatornahálózatot sem lehet úgy kiépíteni, hogy ekkora mennyiségű vizet le tudjon vezetni. Hozzátette, hogy a városi vízgazdálkodási vállalat tavaly 50 millió dinárt költött a Bresnica patak szabályozására, de a vízfolyás egyszerűen nem tudta elvezetni az összes vizet.

– Felelősségteljesen állítom, ha nem szabályozták volna le a patakot, a partján lévő összes ház víz alá került volna – mondta Jovanović.

Az ítéletidő Kruševacot is elérte, a város területén lévő Petina, Dvorane és Slatina településen záporpatakok árasztottak el 15 családi házat, amelyek mélyebben helyezkedtek el, mint a főút.