2024. március 28., csütörtök

Feladta magát a Galenika-ügy egyik gyanúsítottja

Miroslav Milanović, a Galenika-ügy kilencedik gyanúsítottja hétfőn feladta magát a szervezett bűnözés felszámolásával megbízott ügyészségnek, és megkezdték a kihallgatását. Mint ismeretes, a szervezett bűnözés felszámolásával megbízott ügyészségen vasárnap kezdték meg annak a nyolc személynek a kihallgatását, akiket aznap reggel vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy 75 millió eurós kárt okoztak a Galenika társaságnak. A sikkasztással gyanúsítottakat 48 órás előzetes letartóztatásba helyezték.

– A vasárnapi kihallgatáson mindenki bemutatta a védelmét, senki sem védekezett hallgatással. A vizsgálat befejezése után döntünk a nyomozás sorsáról, és hogy meghosszabbítjuk-e a gyanúsítottak előzetes letartóztatását – jelentette be Miljko Radisavljević ügyész.

Az üggyel kapcsolatban vasárnap előzetes letartóztatásba került Dejan Backović, a Galenika igazgatói bizottságának volt elnöke, a Szerbia Szocialista Párt egykori igazgatója, Nenad Ognjenović, a Galenika Gazdasági Társaság igazgatója, valamint Dragan Šebrek, a Galenika gazdasági ügyekkel megbízott vezérigazgatójának segédje. Rajtuk kívül előzetesbe került Dragoljub Vučićević, a Velefarma egykori vezérigazgatója, Rade Lazarević, a Velefarma fejlesztési részlegének igazgatója, Momir Vuković, a Velefarma megbízott képviselője, Ljubica Kapor, a Velefarma pénzügyi vezetője, valamint Tatjana Vučetić, a cég számviteli igazgatója. Az ügyészség közleménye szerint Miroslav Milovanović a Velefarma pénzügyi igazgatóságának igazgatója.

A feljelentés szövege szerint a gyanúsítottak eladták a Galenika orvosságait a Velefarmnak, eközben megkerülték az érvényben levő szabványosított eljárásokat, mindenekelőtt az áru nem megfelelő biztosításáról és vitatható megfizettetési módjáról van szó. A nyomozóknak feltűnt az is, hogy a Galenikában helytelenül közelítették meg a Velefarm tartozásának ügyét, alaptalanul átvállalták az adósságot. Az illetékesek felfigyeltek egy olyan vitatható pénzügyi aktivitásra is, amelynek során visszavonták azokat a váltókat, amelyekkel a megvásárolt árut kellett volna kifizetni a Galenikának. A mamutcég ügyvitelével kapcsolatban immár harmadízben indult bűnvádi eljárás, illetve ez most a harmadik szakasza, összesen 21 személy kétséges tevékenységeit vizsgálják.