2024. április 19., péntek

Hat újonccal döntetlen a dánok ellen

A magyar labdarúgó-válogatott az újonnan megépült debreceni Nagyerdei Stadionban csütörtökön barátságos válogatottmérkőzés keretében fogadta Dániát, és habár kétszer is vezetett, 2:2-es döntetlent ért el.

Tőzsér és Krohn-Dehli (Fotó: Beta/AP)

Tőzsér és Krohn-Dehli (Fotó: Beta/AP)

A magyar csapat az elején letámadta ellenfelét, többször is sikerült zavarba hozni a dán védelmet, de az első komolyabb helyzet így is a vendégcsapat előtt adódott. Gólt azonban Dzsudzsák Balázs révén Magyarország szerzett előbb, a 25. percben ugyanis Tőzsér Dániel félpályás passzával kiugrott a Dinamo Moszkva szélsője, és higgadtan a kapufa mellé gurított. A következő fél órában mindkét csapat előtt adódtak lehetőségek, ám a dánok támadásai több veszélyt hordoztak magukban, és az 56. percben Christian Eriksen egyenlített. Az ellenfél ezek után több ajtó-ablak helyzetet is elpuskázott, a 69. percben pedig ismét Magyarországnál volt az előny: Koman Vladimir bal oldali beadását Varga Roland előrevetődve, nehéz helyzetből fejelte a jobb felső sarokba. Nem sokáig örülhettünk a vezetésnek, a dánok a következő támadásukból, Lasse Schöne bombájával három perccel később egyenlítettek. A mérkőzés vége róluk szólt, többször is gólhelyzetbe kerültek, Magyarország a szerencsének is köszönheti, hogy Pintér Attila szövetségi kapitány a második meccsét döntetlennel zárta.

A találkozón hat újonc mutatkozott be a magyar csapatban, Gulácsi Péter, Lang Ádám és Korhut Mihály a kezdőcsapatban kapott helyet, míg Varga Roland, Kalmár Zsolt és Szabó János csereként lépett pályára.

Összességében megállapítható, hogy a magyar csapat helyenként biztató játékot produkált, de csak a szerencsén múlt, hogy nem kapott ki, elvégre a dánoknak több helyzetük akadt, kétszer a lécet is eltalálták, volt néhány szerencsésen megpattanó lövésük is, főként a második félidő második felében kerekedtek a magyar válogatott fölé.

Pintér Attila szövetségi kapitány viszonylag elégedett volt a találkozó után, főleg a játékosok hozzáállásával: „Nagyon jó dán válogatott ellen játszottunk. Mindenki láthatta, milyen komoly csapatokban játszanak, illetve milyen fegyelmezetten és szervezetten futballoznak a pályán. Én csak dicsérni tudom a játékosaimat, hiszen kétszer is meg tudtuk szerezni a vezetést. Meg kell találni azt a középpályássort, amely fel meri vállalni még jobban a játékot, de azt gondolom, mindent megpróbáltak a játékosok, először játszottak együtt. Összességében elégedett kell hogy legyek a hozzáállással és periódusokban a játékkal is. A dánok hatvan perc után vették át az irányítást. Erre számítottunk is, mert tudtuk, hogy előbb-utóbb elfogyunk, ha nagyobb nyomás alá helyeznek minket. Az NB I.-ben ugyanis nem ehhez vannak szokva a játékosok. A finn meccshez képest azonban előreléptünk, mert ott már előbb bekövetkezett ez. De gratulálok a játékosaimnak az eredményhez, ez egy út eleje.”

Magyarország a közeljövőben még két barátságos mérkőzést játszik, június 4-én Albánia, június 7-én pedig Kazahsztán lesz az ellenfél.

Magyarország–Dánia 2:2 (1:0)

Debrecen, Nagyerdei Stadion, 20 000 néző. V.: Szymon Marciniak (lengyel). Góllövők: Dzsudzsák (25.), Varga R. (69.), ill. C. Eriksen (56.), Schöne (72.).
Magyarország: Gulácsi, Varga J., Lipták (Juhász, 57.), Lang, Korhut (Szabó, 57.), Pátkai (Kalmár, a szünetben), Tőzsér, Gyurcsó (Koman, a szünetben), Szakály (Varga R., a szünetben), Dzsudzsák, Rudolf (Nikolics, 67.).
Dánia: Andersen, Ahlmann, Agger, Kjaer (Würtz, a szünetben), Jacobsen, Kvist (Schöne, a szünetben), Kusk (Rasmussen, a szünetben), Krohn-Dehli (Kahlenberg, 79.), Poulsen (Bjelland, a szünetben), Eriksen, Braithwaite.