2024. április 24., szerda

Javítások a templomtoronyban

Az adai katolikus templomban hamarosan felújítják az óra- és a harangszerkezetet, valamint lecserélik a toronyablakokat

Az adai Szentháromság katolikus templomot 1795-ben szentelték fel, vagyis több mint kétszáz éves. Szauer Miklós adai plébános elmondta, hogy az öreg és nagyméretű épület állandó felújításra szorul, ezért várhatóan május végén megkezdik az újbarokk stílusú, téglából épült, egyhajós, egytornyú templomban az óra- és a harangszerkezet felújítását, valamint kicserélik a toronyablakokat.

A javítási munkálatokat az adai önkormányzat támogatásából és a Szent György jótékonysági bál adományaiból finanszírozza az egyházközösség, amelynek nagyon szűkösek az anyagi keretei. A plébános megjegyezte, hogy a múlt század 80-as éveiben, amikor Ada község gazdasága prosperált, és a népnek volt pénze, amiből tudott adni, akkor könnyű volt elvégezni a templom felújítását. Mostanság viszont, amikor a puszta megélhetés is nehéz, akkor nem várhatják el az emberektől a pénzadományokat. A hitközség tagjai által fizetett egyházi járulék pedig csak a kisebb karbantartásokra, valamint a rezsiköltségekre, köztük a villanyra, a fűtésre és az alkalmazottak fizetésére elég. Szauer Miklóstól megtudtuk, hogy ennek ellenére az elmúlt években különféle adományokból és a jótékonysági bál bevételeiből sikerült elszigetelni a templomot, valamint a vitrázsok egy részét felújították és védőborítással látták el.

– A felújításnál mindig azt csináljuk meg, ami akkor éppen a legfontosabb. Már több évtizedes problémát jelent a nagyharang, ami még a múlt század 70-es éveiben megrepedt, azóta úgy áll – mesélte Szauer Miklós. – Már két alkalommal terveztük a harangok újraöntését, ígéretek voltak, hogy kapunk rá pénzt. Ezt nálunk nem csinálják, ezért Bécsbe vittük volna újraöntetni a harangokat, ami sok pénzbe kerül. A második alkalommal talán meglett volna rá a pénz, de akkor bekövetkezett a szerencsétlen bombázás. Mind a négy harangot leszerelték és újraöntötték volna, mert harangozás közben nincsenek összhangban. A három kisebb harang, ha együtt szól, akkor nem ad szép hangot. A negyediket, a nagyharangot pedig nem lehet használni, mert nincs motorja, valamint továbbrepedhetne és leeshetne. Többen felajánlották, hogy gyűjtsünk a harangokra, erre adnak pénzt. Viszont az újraöntéshez egy-egy adomány kevés lenne, mert ez legalább húszezer euróba kerülne. Különben sem lehet ilyen nagy beruházásba belekezdeni, amikor az emberek többsége nehéz körülmények között él. Végül is harang van, azzal lehet harangozni. Bár a szerkezet és a vezérlés elavult, amit mindig csak javítgatunk. A másik dolog, hogy nagyon nehéz lelkiismeretes mestert találni. A mesterek elvégzik a javítást, amiért elkérik pénz, és adnak valamennyi garanciát, de utána megint tönkremegy a szerkezet. A toronyórát két éve javíttattuk meg, másfél évig járt, utána ismét tönkrement. Teljesen kiégett, és újra meg kell csinálni, ez van most folyamatban. Egy távirányítású vezérlőszerkezetet fognak felszerelni, amelyet Ausztriából szereznek be. Továbbá kicserélik a vezetékeket, valamint felújítják a vasszerkezetet is, ami elavult. Az órát a múlt század 60–70-es éveiben szerelték fel. A szerkezet sokszor elszakította a vezérláncot, majd heteket és hónapokat kellett várni, mire a mester megjavította, amit becsületesen megfizettünk. Ezt tovább nem lehet csinálni. Most egy nagyobb összeget, 250 000 dinárt rászánunk, amiből felújítjuk az óraszerkezetet. Továbbá kicseréljük a harangoknál lévő négy zsalugáteres faablakot, amelyeket kikezdett az idő. Az új ablakok vasból lesznek, ezekre várom az árajánlatot. Körülbelül 100 000 dinárba fognak kerülni. Ezeket a felújítási költségeket Ada község önkormányzata kifizeti – közölte az adai plébános, aki hozzátette, hogy előfordulnak váratlan kiadások is. Mint mondta, egy-két éve hirtelen tönkrement a templomi orgona, amelynek javítása 7000 euróba került. Szerencséjére volt olyan személy, akitől kapott kamatmentes kölcsönt, amit azóta is törlesztget.