2024. április 24., szerda

Változások a büntetés-végrehajtásban

A Köztársasági Képviselőház befejezte az igazságügyi törvénycsomagra benyújtott módosítási indítványok vitáját

A szerbiai parlament lezárta csütörtökön a büntetések végrehajtásáról és a büntetőtörvénykönyvről szóló jogszabályok módosítási indítványainak, illetve még további öt igazságügyi törvényjavaslatra benyújtott indítványok tárgyalását. A büntetések végrehajtásáról szóló törvényben újdonságnak számít, hogy a sporteseményeken többedik alkalommal rendbontást előidézőket kitilthatják a stadionokból. Nikola Selaković igazságügyi miniszter szerint is éppen a sportrendezvényeken tapasztalható huliganizmus megfékezése miatt fontos a törvény mielőbbi elfogadása.

További változást jelent, hogy az elektronikus úton folytatott kommunikáció adatait a hatóságok csupán bírósági végzés birtokában gyűjthetik be, a jövőben nem lesz elegendő az ügyész döntése. Ezzel mellesleg összehangolják majd a jogszabályt a Szerbiai Alkotmánybíróság által korábban meghozott ítélettel. Másként szabályozzák ezentúl a büntetésüket házi őrizetben töltők szabadidejét is: naponta legfeljebb két órára hagyhatják el lakásukat, 13 és 17 óra között. Az igazságügyi törvénycsomag célja az illetékes tárcavezető szerint egyrészt teljesen alkalmazni az európai normákat a hazai büntetőeljárás folyamatában, másrészt pedig takarékosságra törekedni és tiszteletben tartani a büntetettek jogait is. Ma folytatják a parlament ülését a közlekedésbiztonsági törvényre benyújtott módosítási indítványok megvitatásával, melyet követően a képviselők szavaznak majd az összes említett jogszabályról, de a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításáról is.

A Köztársasági Képviselőház csütörtökön felhívást intézett a koszovói szerbséghez. Arra szólították fel a közösség tagjait, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a június 8-ára kiírt koszovói parlamenti választásokon. A felhívás a szerbek politikai képviselőihez is szól, akiket arra biztat, hogy minél nagyobb egységet teremtve lépjenek fel e megmérettetésen, ezáltal minél meghatározóbb befolyást szavatolva a szerbség számára Pristinában. Újságíróknak nyilatkozva Milovan Drecun, a parlament Koszovó-ügyi bizottságának vezetője elmondta, hogy teljesen elfogadhatatlan és ellentétben áll a szerbség érdekeivel az, ha marginalizálódik és nem vesz részt a politikai döntések meghozásában.

– A szerbeknek alkalmuk lesz arra, hogy hozzájáruljanak minőségi jogszabályok elfogadásához, ugyanakkor megakadályozzák azoknak a törvényeknek a meghozását, amelyek nem felelnek meg a közösség érdekeinek – értékelte Drecun.

Megállapította, hogy a választásokon történő tömeges részvétel hozzájárulna a Belgrád és Pristina között megkezdett helyzetrendezési folyamat sikeréhez is. A szerb parlament, mint mondta, azt várja el a koszovói szerbek képviselőitől, hogy pozitív kampányt folytassanak és előkészítsék a terepet a leendő együttes fellépéshez a koszovói parlamentben.

Đorđe Milićević, a Szerbiai Szocialista Párt frakcióvezető-helyettese véleményének adott hangot, hogy a koszovói szerb politikusok közötti teljes egyetértés elképzelhetetlen, pedig ez jelentené a megmaradás és az intézményrendszeren belüli sikeres érdekvédelem egyik előfeltételét. A helyhatósági választásokat követően most szerinte éppen a közelgő parlamenti választások jelentik a következő mérföldkövet. Akik Szerbiát tekintik saját országuknak, most esélyt kapnak arra, hogy erejüket fokozva kihassanak a pristinai döntések meghozására – húzta alá.

Hasonló véleményen volt Milorad Mijatović, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője is, államérdeknek nevezte a koszovói választásokon történő szerb részvételt. Azokat is voksolásra szólította fel, akik ma már nem Koszovó területén élnek. Történelmi fontosságúnak nevezte a júniusi szavazást.