2024. március 28., csütörtök
VAJDASÁGIAK A MAGYAR FOCIBAN

„Az utóbbi években erősebb lett az NB I.”

Véget érnek lassan az őszi–tavaszi lebonyolítású európai bajnokságok, köztük a magyar NB I. küzdelmei is. Ennek apropóján egy rövid sorozat erejéig felkeressük a vajdasági származású, Magyarországon játszó játékosokat, akiktől azt kívánjuk megtudni, hogyan értékelik saját idényüket, maradnak-e jelenlegi csapatuknál, vagy klubot váltanak, illetve a június 12-én kezdődő brazíliai világbajnokságról is kikérjük a véleményüket.

Eme sorozat első részéhez a zentai Nemanja Nikolićot kerestük fel, aki a záróforduló előtt a 18 gólos Simon Attila mögött 17 góljával a második az NB I. góllövőlistáján, és klubjával, a Videotonnal az európai kupaszereplést érő harmadik helyért van versenyben. A fent említett témákon kívül Nikolić arra is válaszol, mit vár a mai Magyarország–Dánia barátságos válogatottmérkőzéstől, amelyen ő az egyik jelölt a csatárposzton, illetve a szombati Bajnokok Ligája-döntőt is szóba hoztuk.

Mennyire vagy elégedett a hamarosan véget érő idénnyel?

– Azt terveztük a szezon előtt, hogy megnyerjük a bajnokságot, ami sajnos nem sikerült. Most azon vagyunk, hogy megszerezzük a harmadik helyet, hogy kijussunk Európába. Mindent meg kell tennünk azért, hogy megnyerjük az utolsó, Diósgyőr elleni mérkőzést, és győzelemmel búcsúzzunk a szurkolóinktól. A sorsunk nem a mi kezünkben van, ugyanis arra kell várnunk, hogy a Fradi ne nyerjen a Paks ellen.

Mindenképpen csalódáskeltő ez az eredmény, de úgy gondolom, hogy az utóbbi években erősebb lett a bajnokság, mert most már nem csak egy-két csapat szólhat bele a bajnoki címért folyó versenybe. Az NB I.-ben most 4-5 kifejezetten jó csapat van. Ide sorolható a Fradi, a Debrecen, a Győr, a mi csapatunk, illetve a Diósgyőr is. Ez a tényező viszont szerintem jót tett az NB I. színvonalának.

Az utóbbi években minden átigazolási időszakban felmerült, hogy előnyös ajánlat esetén távozhatsz Székesfehérvárról. Tudsz már valami biztosat, maradsz a Videotonban, vagy másik klubban folytatod a pályafutásod?

– Ma a dánok ellen játszunk, nemsokára jön az utolsó bajnokink, majd júniusban is vár ránk két válogatottmérkőzés. Jelenleg csak ezekre a mérkőzésekre fókuszálok, korai még arról beszélni, hogy mi lesz. Az nem titok, hogy jól érzem magam Székesfehérváron, de egy jó ajánlat esetén kipróbálnám magam külföldön is, de csak úgy, hogy mindkét fél, a klub és én is jól járjunk. A menedzserem intézi az ügyeim, és majd szól, ha lesz valami konkrét megkeresés.

Erős ellenféllel vívtok meg Debrecenben, az újonnan épített Nagyerdei Stadionban. Mit vársz a Dánia elleni mérkőzéstől?

– Nagyon jó csapatról van, amely tele van sztárjátékosokkal, akik igazi topcsapatokban játszanak, és egy jól összerakott gárda benyomását keltik. Mi alakulóban vagyunk, zajlik a csapatépítés, a kapitány keresi a megfelelő embereket. Úgy gondolom, hogy jó úton jár a válogatott, és szeptemberig lesz idő variálni és keresgélni. Az új debreceni stadionban szerintem minden körülmény adott lesz ahhoz, hogy egy jó mérkőzést játsszunk, és természetesen remélem, hogy nyerni is fogunk hazai pályán.

Szombaton a Real és az Atlético Madrid mérkőznek meg a lisszaboni BL-döntőben. Melyik csapat az esélyesebb?

– Egy BL-döntőben 50-50 százalék az esély a győzelemre. Egyik csapat sem véletlenül került be a fináléba. Az Atlético már megnyerte a spanyol bajnokságot, ami számomra nem meglepetés, mert egész szezonban parádésan játszottak, megnehezítették a Real és a Barcelona dolgát, amelyek évek óta uralták a Primera Divisiónt. A Realnál biztosan nagyon várják ezt a mérkőzést, mindent meg fognak tenni azért, hogy tíz év után megint megnyerjék a Bajnokok Ligáját. Egy jó, szórakoztató mérkőzésre számítok, amelyet, ha tippelnem kellene, akkor azt mondanám, hogy a Real fog megnyerni.

Pár hét van még a világbajnokságig. Te kit vársz a döntőbe?

– Talán korai még erről beszélni, mert a világbajnokságoknak mindig van egy meglepetéscsapatuk, amelynek a kiváló szereplésére alig számít valaki. Nagyon sok jó válogatott lesz a tornán, biztos, hogy Brazília hazai pályán meg akarja szerezni a trófeát, de más csapatok is bele fognak szólni ebbe, pl. a spanyolok, a németek, a portugálok. Én Brazíliát és Németországot várom a döntőbe.