2024. március 28., csütörtök
TEKE-VB, BRNO

Világbajnokhoz méltóan

Zavarkó Vilmos a selejtező legjobbja – Bárány és Ernyesi kiesett – Kezdődött a vegyes páros és a sprint is

A címvédő Zavarkó Vilmos renoméjához méltóan kezdte meg a szereplést a csehországi Brnóban zajló teke-világbajnokságon, miután az egyéni selejtezőjének második napján 691 fát ütött, s ezzel a mezőny legjobbja. Vili igen közel járt a 700-as álomhatárhoz, de az utolsó szettben rontott, így abban a részben csak 155 fát ütött (az előző játékrészekben 167, 187, 182).

– Az utolsó szettben sok olyan dobásom volt, amely nem találta el az első bábut. Meg kell szokni ezeket a pályákat, sok falsot kap a kugli – nyilatkozta az óbecsei fiatalember.

Az első nap után beigazolódott a félelmünk, miszerint Bárány Csongornak és Ernyesi Róbertnek nem lesz elegendő a továbbjutáshoz a 632, illetve a 629 fa. Nagyon sajnálhatják a dolgot a fiúk, hiszen a 32-be jutáshoz 633 fa kellett, tehát gyakorlatilag egy jó dobásnyira voltak a legjobbaktól. Bárány így a 36., Ernyesi pedig a 39. helyen végzett, de nem csupán ők azok, akik kiestek, mert a második napon a legnagyobb nevek (a román világbajnok Mihalcioiu és a bronzérmes Lupu, a sprintvilágbajnok Kiss Norbert és a horvátok legnagyobb reménysége, Bulka) is látványosan kiestek, de a nőknél is voltak meglepetések, hiszen nem jutott tovább a horvát világbajnok Liović és Kramer, meg a német Kastner. A szerbek közül továbbjutott még Goran Ostojić (14. 659 fával), Daniel Tepša (29., 640) és Igor Kovačić (30., 639), a magyarok közül pedig jó eredménnyel nézhet a folytatás elé a 2. helyen végzett Kiss Tamás (678), a 4. helyen végzett Kakuk Levente (669), a zentai származású és a 7. helyen végzett Zapletán Zsombor (667) és a 8. helyen végzett Nemes Attila (667). A 2. kört ma tartják úgy, hogy az első a 32., a második a 31. stb. ellen játszik egyenes kieséses rendszerben, így Zavarkónak az osztrák Huber lesz az ellenfele, Ostojić a szlovák Pasjek ellen folytatja, Tepšának Kakuk jutott, míg Kovačić a szlovén-macedón Benedik ellen lép pályára.

A négy szerbiai hölgy közül ketten jutottak tovább, méghozzá Renata Vilov (23., 599) és Jasmina Anđelković (28., 589). Előbbinek a horvát Raonić Gašparini, utóbbinak a magyar Nemes lesz az ellenfele. A magyarok közül az említett Nemes Irénen (8., 619) kívül még Méhész Anita (5., 621), Sáfrány Anita (12., 615) és Nemes-Juhász Gabriella (15., 611) jutott tovább. A harmadik kört pénteken, az elődöntőt és a döntőt szombaton rendezik meg.

Kedden megkezdődött a vegyes párosok versenye is. Vilov Ostojićtyal, Anđelković pedig Báránnyal van párban, s tovább is jutottak. Vilovék a francia Gribelin/Koell kettőst győzték le 2:0-ra, a következő fordulóban pedig az osztrák Plamenig/Rathmayer párossal találkoznak. Bárányék a lengyel Lajtke/Kieliba duó ellen nyertek szétlövésben, s a szlovén Strelec/Bajzelj kettős ellen folytatják. Továbbjutott a Sáfrány/Karsai magyar kettős is, nekik a román Vaidahazan és Lupu lesz az ellenfelük.

Tegnap megkezdődött a sprint is, amelynek a csemegéje a Zavarkó–Zapletán párharc volt, de a többi szerbiai versenyző sem kapott könnyű ellenfelet, így minden továbbjutás bravúr volt.