2024. április 23., kedd

Újabb halottjai vannak a kelet-ukrajnai harcoknak

Oroszbarát szeparatisták legalább kilenc ukrán katonát megöltek csütörtökön Kelet-Ukrajnában, április eleje óta ez volt a legvéresebb nap a biztonsági erők számára.

A Luhanszk és Donyeck megyei támadásokat három nappal az ország jövője szempontjából kulcsfontosságú, előrehozott elnökválasztás előtt hajtották végre. Az összetűzésekben nagyjából húsz ember megsebesült.
„Az első információk szerint nyolc ukrán katona vesztette életét, tizenhét pedig megsebesült a Donyeck megyei Volnovaha közelében kirobbant összecsapásokban" - közölte az ukrán védelmi minisztérium egyik szóvivője, aki elmondta, hogy a Moszkva-párti fegyveresek a csütörtökre virradó éjszaka gránátokkal támadtak a település melletti egyik katonai ellenőrzőpontra.
A másik rajtaütést a Luhanszk megyében található Rubizsne közelében hajtották végre, itt a Kijev által terroristáknak nevezett szakadárok tüzet nyitottak egy katonai konvojra, egy ukrán katona meghalt, kettő pedig megsebesült.
Az AP amerikai hírügynökség tudósítója arról számolt be, hogy tizenegy holttestet látott a Donyeck megyei Blahodatne településen található katonai ellenőrzőpontnál.
A jelentés szerint a harcok helyszínén kiégett katonai járművek, köztük páncélozott szállító harcjárművek voltak láthatóak.
A harcok Szlovjanszk környékén is folytatódtak csütörtökön, a kormányerők állásai felől kilőtt tüzérségi lövedékek több épületet súlyosan megrongáltak a város peremén fekvő Semenovkában. A támadást követően mintegy száz helyi lakos demonstrált a kijevi kormány ellen azt követelve, hogy a hadsereg hagyjon fel az offenzívával és vonuljon ki a térségből.