2024. április 25., csütörtök

Hollandia és Szerbia kiváló üzleti kapcsolatai

A két ország a mezőgazdasági befektetésekről szervezett tanácskozást

A tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, a Vajdasági Beruházás-serkentő Alap (VIP Fond) és a Holland Királyság szerbiai nagykövetsége Vajdaság befektetési potenciáljai elnevezéssel tanácskozást szervezett szerdán az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron.

Laurent Louis Stokvis, a Holland Királyság szerbiai nagykövete a megbeszélés kezdetén elmondta, hogy országa és Szerbia már régóta kiváló üzleti kapcsolatokat ápol. A nagykövet rávilágított arra, hogy egy ország nem lehet mindenben sikeres, ezért Holandia sok évvel ezelőtt úgy határozott, hogy 9 szektorra öszpontosítja az erejét, és ezeket fejleszti. Stokvis a jó kapcsolatok kapcsán megemlítette, hogy kormánya 500 ezer euró segélyt küldött az árvíz sújtotta Szerbiának.

‒ A mai konferencia célja, hogy bemutassuk a külföldi partnereinknek Vajdaság potenciáljait. A tartomány kifejezetten kedvező terület befektetésekre. A legtöbb beruházás az agrárszektorban történik, és a jövőben is így alakul. A VIP Fond elsődleges célja Vajdaság üzleti lehetőségeinek reklámozása. A külföldi befektetők idevonzása közvetlenül serkenti a gazdasági fejlődést, és új munkahelyek megnyitását teszi lehetővé ‒ nyilatkozta a konferencia előtt Emilija Stefanović, a VIP Fond igazgatója.

‒ Vajdaságnak kiválóak a logisztikai adottságai, határos az Európai Unióval, és Szerbia legfejlettebb régiója. Sok elismert nemzetközi cég megvetette már lábát az országban, és továbbiak érkezése várható. Az ország kedvező szabadkereskedelmi egyezményt írt alá az Európai Unióval, az Amerikai Egyesült Államokkal, Oroszországgal, a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) országaival, a Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országaival, Törökországgal, Kazahsztánnal és Fehéroroszországgal. A tartomány 84 százalékában megművelhető és kedvező a klíma ‒ ecsetelte később előadásában Stefanović.

Slobodan Teofanov tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkárhelyettes elmondta, hogy tavaly a titkárság 56,8 millió eurós költségvetéssel rendelkezett. Ebből 199,2 millió dinárt az öntözőrendszerek fejlesztésére, 225 millió dinárt pedig a jégelhárító berendezések kiépítésére fordítottak.

Judith Bueving Hollandia belgrádi nagykövetségének munkatársa előadásában felsorolta és részletezte a nagykövet által említett 9 szektort, amelyekben a nyugat-európai ország komoly sikereket ért el. Ezek a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, a vegyipar, a kreatív ipar, az energiaipar, a fejlett technológiák, a kertészet, az egészségügy, a logisztika és a vízzel kapcsolatos üzletágak. Bueving a logisztika kiváló példájaként említette az Európa legnagyobb teherforgalmát lebonyolító rotterdami kikötőt és a világ 99 országával összeköttetésben levő Amszterdam-Schiphol repülőteret. A nagykövet munkatársa elmondta, hogy a holland vegyipar a 60 milliárd eurós forgalmával az ország GDP-jének 3 százalékát teszi ki. A holland gyógyszeripar évente 37 milliárd eurós exportot valósít meg. A nyugat-európai ország a 79 milliárd eurós évi exportjával a világ második legnagyobb mezőgazdasági élelmiszer-exportőre.