2024. április 26., péntek

Jégvédelem Magyarkanizsán

Magyarkanizsa község lakóiban bizonyára elevenen él még a tavalyi jégesőzések emléke, amikor sokak termését pusztította el a csapadék. Magyarkanizsa Községi Tanácsának mezőgazdasággal megbízott tagját, Halász Mónikát kérdeztük, idén milyen jégvédelmi intézkedéseket tett eddig az önkormányzat.

– A község kilenc rakétakilövő állomásán jelenleg mintegy 30 rakéta található. A jégvédelmi felszerelés az állam, a belügyminisztérium hatáskörébe tartozik, ám tavaly kaptunk egy értesítést, amelyben közölték, hogy a 2013-as évben nem lesz fedezet a rakéták vásárlására, és az önkormányzatokra hárul a felelősség, hogy saját eszközeikből vásárolnak-e felszerelést. A Magyarkanizsai önkormányzat tavaly 2-2 rakétát vásárolt minden állomáshelyre, ezekből nem használtuk fel mindet, és idén még nem érkezett a tavalyihoz hasonló értesítés, ezért valószínűleg az állam majd gondoskodik a felszerelésről, de ennek ellenére mi erre a célra elkülönítettünk egy meghatározott összeget, ha esetleg ismét a tavalyihoz hasonló helyzet adódna.

Egyelőre tehát a felszerelést illetően nincs hiány, ám a hatékony jégvédelem továbbra is falakba ütközik.

– Az is fontos tényező, hogy a környező községekben vannak-e rakéták, mert csak így lehet lefedni minden területet. A mi községünk ebben is specifikus, hiszen a határ közelsége miatt sajnos többhektárnyi területet nem tudunk megvédeni, mert a rakétákat tilos Magyarország irányába lőni. Ebben a kérdésben jelenleg már folynak az egyeztetések a magyar és a szerb állami szervek között, és itt mindkét fél érdeke, hogy létrejöjjön az együttműködés, mert Magyarországnak még nincs kilövő jégvédelmi rendszere – tudtuk meg Halász Mónikától.