2024. április 25., csütörtök

Megújul az iskola Törökfalun

Az idén Moholon is megkezdődhet az iskolaépületet felújítása – Adán csak kisebb beruházások várhatók a Baraparti-iskolában

Az adai önkormányzat a közelmúltban belekezdett a községi általános iskolák épületeinek felújításába. Nemrégen elvégezték Völgyparton a négyosztályos iskola renoválást, valamint jelenleg is folyik Törökfaluban a nyolcosztályos iskola felújítása. Mindkét falusi iskola a valkaisori iskolarészleggel együtt az adai székhelyű Cseh Károly Általános Iskolához tartozik, amelynek két iskolarészlege működik Adán.

Bilicki Zoltán adai polgármester elmondta, hogy a törökfalui iskolában a felújítás magába foglalja a tetőszerkezet, a padlózat, az ajtó és az ablakok cseréjét, a külső és belső meszelést, valamint egy új kémény építését. A felújítási munkálatokat a dunacsébi Ekograding és a kruševáci Construktor Mill cég végzi. A beruházás értéke 3 millió dinár, amelyet Ada község önkormányzata finanszíroz.

– Az előző mandátumban befejeztük az óvodák felújítását, ebben a mandátumban viszont szeretnénk felújítani az iskolákat – magyarázta Bilicki Zoltán. – Ezt a projektumot Völgyparton kezdtük, ahol felújítottuk a teljes létesítményt. Jelenleg a törökfalui iskola renoválását végezzük. Ezzel párhuzamosan az oktatási minisztériumnál a moholi Novak Radonić Általános Iskolával közösen nyertünk egy pályázatot, amelyet az Európai Fejlesztési Bank finanszíroz. A pályázat révén 25 millió dináros támogatásra számíthatunk, amelyről május folyamán fogom aláírni a szerződést minisztériummal. A terveink szerint még az idén elkezdjük a moholi iskola teljes felújítását. Azt tervezzük, hogy kicseréljük a tetőszerkezetet, az ablakokat, az ajtókat és a padlózatot, valamint elvégezzük a külső és belső meszelést, illetve ha csak lehet, akkor új villanyhálózatot szerelünk fel. A beruházás teljes értéke 40–45 millió dinár lesz, amiből az adai önkormányzat 15–20 millió dinárt biztosítana a következő évben, mivel az idén ezt már nem tudjuk előteremteni. Amennyiben a villanyhálózat cseréje miatt a beruházás több lenne, mint 45 millió dinár, akkor nem biztos, hogy fel tudjuk vállalni, vagy pályáznunk kell támogatásért valamelyik minisztérium, illetve titkárságnál. A nyertes pályázatot Snežana Došić moholi iskolaigazgató és az adai önkormányzat munkatársai állították össze. Szeretném kiemelni, hogy ezt a pályázatot felkínáltuk az adai Cseh Károly Általános Iskolának is, de az intézmény vezetője nem mutatott hajlandóságot az együttműködésre. Attól tartok, amíg ilyen a hozzáállás, addig komolyabb beruházás nem is történik ebben az iskolában. Az adai önkormányzat egy-két héten belül megépítteti a Baraparti-iskola udvarán a kerítés, illetve ugyanitt a nyári szünet alatt felújítjuk a tornatermet. Ezek azonban, sajnos, csak kisebb beruházások. Nagyobb beruházások esetén szükségünk van arra, hogy az intézmény igazgatója együttműködjön velünk, és minden erejét és tudását latba vetve részt vegyen a munkában. Ezt jelen pillanatban az adai Cseh Károly Iskola esetében nem érzékelem – nyilatkozta az adai polgármester.