2024. április 19., péntek

Még három évig érvényesek a régi engedélyek

A Köztársasági Képviselőház szerdán befejezte a közlekedésbiztonsági törvény javaslatának általános vitáját

A hatalmi koalíció minden pártja támogatni fogja a közlekedésbiztonsági törvényjavaslat elfogadását a szavazás napján, és az ellenzéki Demokrata Párt is igennel voksol majd. Az Új Demokrata Párt és az Új Párt azonban módosítási indítványokat nyújtott be a törvényre, amivel ötről tíz évre szeretnék visszaállítani a jogosítványok érvényességének határidejét. A törvényjavaslat egyébként kilátásba helyezi azt is, hogy a régi papíralapú vezetői engedélyeket 2017-ig kell majd lecserélni az új típusú, műanyag kártyákra, nem pedig 2014. június 10-éig, ahogyan azt korábban meghatározták. A korábbiakban közölt információk szerint a szerb kormány azért döntött a határidő kitolása mellett, mert több millió polgárnak kellett volna rövid idő alatt lecserélnie a jogosítványát. A belügyminisztérium adatai szerint 3 385 624 polgárnak még régi vezetői engedélye van, 2011 januárja óta, amikor is bevezették az új típusú jogosítványokat, mindössze 2 155 611 polgár cserélte le a jogosítványát.

Nebojša Stefanović belügyminiszter a törvény előterjesztőjeként a parlament ülésén éppen azt hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos lenne mielőbb meghozni a közlekedésbiztonságról szóló új törvényt, ellenkező esetben ugyanis több mint egymillió polgárnak kellene nagyon rövid idő alatt lecserélnie a régi jogosítványát a korszerűbbre.

– Azoknak a száma, akik még nem rendelkeznek az új engedéllyel 1 200 000 és 1 500 000 között van. Amikor a törvény kidolgozása folyt, úgy ítéltük meg, hogy öt év elegendő lesz az új jogosítványok kiváltására – fogalmazott a tárcavezető.

Az új határidő a törvény elfogadásának pillanatától 2017. június 10-e lesz. A miniszter közölte azt is, hogy időközben elvégeznek még egy részletes analízist, melynek köszönhetően a 2017-es határidő lejártakor meg tudják majd állapítani, elkezdik-e büntetni azokat, akik ehhez az időponthoz sem tartják magukat, vagy ismét a határidő eltolása számít majd célszerűbbnek. Hozzátette, teljesen tisztában van az ellenérvek megalapozottságával is.

Zoran Babić, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője felszólalása során kifejtette, hogy a törvény ez irányú módosítása elengedhetetlen, s hogy még legalább 44 tolóablaknak a megnyitására lenne szükség az engedélycsere folyamatának sikeres lebonyolítása érdekében. Marko Đurišić, az Új Demokrata Párt képviselője úgy fogalmazott, hogy pártja a módosítási indítványokkal kapcsolatos szavazást követően foglal majd végleges állást a törvényjavaslattal kapcsolatban, ami korántsem számít könnyű feladatnak most, amikor rendkívüli helyzettel küzd az állam. Megjegyezte azt is: az a tény, hogy még 1,2 millió polgár nem váltotta ki az új jogosítványt, megkérdőjelezi a belügyminisztérium munkavégzésének minőségét és hatékonyságát is. Feltette a kérdést, miért kellett két évet várni a korábbi jogszabály elfogadását követően arra, hogy az állam valóban nekilásson az új okmányok kiállításához.

Vladimir Pavićević, az Új Párt képviselője arról beszélt, hogy az engedélyeknek addig kellene érvényben maradniuk, ameddig azt az állam korábban már meghatározta.

– Ha korábban arról született döntés, hogy tíz évig legyen érvényes, akkor annak tíz évig kellene érvényben maradnia. Az állam kiállította a szóban forgó okiratot, megállapította annak érvényességi idejét, megfizettette a szolgáltatást, most pedig hatályon kívül helyezi a döntést, aminek én egyetlen okát sem látom. A kormány azzal érvel, hogy a régi vezetői engedélyek tulajdonosai a jogok tekintetében hátrányos helyzetben lennének az új jogosítványok tulajdonosaihoz képest. Ennek az állításnak nincs valós alapja, hiszen a régi engedélyeket is elismerik Európa minden országában – mondta Pavićević.

Zoran Živković, az Új Párt elnöke a polgárok zaklatásának nevezte a jogszabály meghozását, s a módosítási indítványok elfogadását kérte a képviselőktől, aminek értelmében a korábban tíz évre kiadott engedélyek érvényessége nem változna, a tulajdonosai pedig lejárta előtt szabadon eldönthetnék, hogy lecserélik-e azt, vagy sem.