2024. április 18., csütörtök

Szerbia jó partnere lehet az emírségeknek

Annak ellenére, hogy az elmúlt két évben az Egyesült Arab Emírségek és Szerbia közötti áruforgalom 50%-kal nőtt, tovább kell serkenteni a két ország közötti üzleti tevékenységet – állapították meg a Szerbia–Egyesült Arab Emírségek nevű panelbeszélgetésen, amelyet a Szerbiai Gazdasági Kamarában (SZGK) tartottak hétfőn.

A beszélgetés résztvevői szerint további együttműködésre lehet számítani a két ország között a mezőgazdaság, turizmus, gyógyszerészet és energiaügy terén.

Dušan Vujović gazdasági miniszter kifejtette, hogy a közeljövőben a két ország között egyetértési nyilatkozat fog megszületni, amely a turizmus szakterületét érinti. A tárcavezető emellett kiemelte Szerbia számára a közös projektumok fontosságát.

Hasonlóan nyilatkozott Željko Sertić, az SZGK elnöke is, aki szerint elsősorban az energiaügy és a mezőgazdaság terén képzelhető el a közös munka.

Mohammed al-Khair, az emírségek mezőgazdasági minisztériumának képviselője úgy értékelte, hogy a kedden Szerbiába érkezett küldöttség igyekszik minél jobban áttekinteni a szerbiai gazdaságot és felmérni azokat a szakterületeket, amelyeken elképzelhető az üzleti viszony elmélyítése.

Juma Rashed Saif Zayed al-DhaHeri, az Egyesült Arab Emírségek szerbiai nagykövete is úgy nyilatkozott, hogy Szerbia sokat kínálhat az emirátusoknak, valamint arra emlékeztetett, hogy a két ország között már így is jelentős almaexport (évi 9 ezer tonna) valósul meg.