2024. április 24., szerda

Novak harmadszor Róma bajnoka

Györe László Prijedorban negyedszer nyert tornát, és jövő hétfőn a ranglistán bejut a 400 legjobb közé

Novak Đoković tegnap annak tudatában lépett a római centerpályára, hogy 420 ponttal már biztosan csökkentette a Rafael Nadal elleni hátrányát a világranglistán, s további 800-at faraghat le, ha megnyeri a zárómeccset, amely immár 41. egymás közötti összecsapásuk volt.

A döntő első jászmájában Đoković gyönge kezdéssel gyorsan 1:4-es hátrányba került, azután pedig a két elveszített adogatásból csak egyet tudott ledolgozni. A második játszmában Novak húzott el, majd némi gondok után egyenlített. A döntő szettben is a szerb kezdett jobban, 3:1-re vezetett, de Nadal behozta a hátrányt, ám a hetedik játékban Đoković ismét elnyerte a spanyol adogatását, ami döntőnek bizonyult, mert Nadal annyira visszaesett, hogy a kilencedik játékban, a saját adogatásán veszített. Đokovićnak ez volt az idei és római harmadik, összesen 44. serlege, az 1000-es sorozat trófeái közül már 19-et nyert, Nadal ellen pedig 22:19-re szépítette az egymás közötti mérleget.

Előző napon Đoković csak kiélezett csatában tudott nyerni a ranglistán kilencedik kanadai Miloš Raonić ellen, aki pályafutása legjobb salakpályás teljesítményét nyújtotta, míg Nadal könnyen múlta felül a már az első break után lelkileg teljesen összeroppant bolgár Grigor Dimitrovot. A spanyolnak pénteken késő este volt egy komoly tesztje, amikor a skót Andy Murray ellen játszott, s csak hosszú, háromjátszmás viadalban, riválisa játékszintjének hanyatlása után tudott győzni.

Szerbiának nyolc, Magyarországnak két teniszezője volt még versenyben szombaton. Az elődöntő akadályán megfeleződtek, hisz Jelena Janković, Ana Ivanović, Aleksandra Krunić, Babos Tímea és Barbara Bonić kiestek, a másik oldalon Fucsovics Márton heilbronni és Nina Stojanović Sarm es-Sejk-i döntője nagyszerű eredményként kezelhető. Đokovićot a ranglistahelyezés alapján is döntőbe lehetett várni, a Nestor, Zimonjić páros Rómában is verte az amerikai Bryan fivéreket, majd a döntőben is diadalmaskodott, ami azt jelenti, hogy ismét összerázódtak, és felkészültek arra, hogy Grand Slam-trófeákat is nyerjenek.

A hétvége egyik hőse a zentai Györe László, aki két egymást követő héten két serleget nyert. A boszniai Prijedorban Györe 2. kiemeltként a negyeddöntőben a horvát veterán Joško Topićot, azután a 4. kiemelt szlovák Juraj Masart, végül az egyes rajtszámmal szereplő 24 éves bosnyák Tomislav Brkićet is legyőzte, így pályafutása hetedik döntőjében a negyedik diadalt aratta. Györe ennek az eredménynek a segítségével május 26-án már a 400 legjobb között, hozzávetőleges számítás szerint a 385. pozíció táján látja viszont a nevét, vagyis az idén már több mint 200 helyet javított.

A római női tornán a szerbiai teniszezőnők gyöngén játszottak az elődöntőben. Janković a második játszmában 4:1-es vezetést engedett ki a kezéből az olasz Sara Erranival szemben, Ivanovićnak pedig csak egy jó játszmára volt ereje és idege a ranglistaéllovas amerikai Serena Williams ellen. A jó hír számukra, hogy az elődöntő elegendő volt arra, hogy Jelena visszajusson a ranglista 7., Ana pedig a 12. helyére.

A héten a Roland Garros selejtezője és két-két ATP- és WTA-torna lesz műsoron. Utóbbiakon Dušan Lajović, Nikola Milojević és Bojana Jovanovski érdekelt. Lajović Düsseldorfban – ahol a beharangozottakkal ellentétben Janko Tipsarević mégsem tér vissza a versenyzéshez – az orosz Teimuraz Gabasvilivel kezd, az ATP-tornákon először szerepelő 19 éves Milojević a selejtezőből vár ellenfelet, Strasbourgban Jovanovski a 6. kiemelt, és szintén selejtezőssel kezd. Ha nyer, Jovanovski a 2. fordulóban a svéd Johanna Larsson és a Puerto Ricó-i Monica Puig meccsének győztesével mérkőzik.

RÓMA. – A férfitorna negyeddöntőjében: Nadal–Murray 1:6, 6:3, 7:5, elődöntő: Đoković–Raonić 6:7, 7:6, 6:3, Nadal–Dimitrov 6:2, 6:2, döntő: Đoković–Nadal 4:6, 6:3, 6:3. Nők, negyeddöntő: Janković–A. Radwanska 6:4, 6:4, S. Williams–Zsang 6:1, 6:3, elődöntő: Errani–Janković 6:3, 7:5, S. Williams–Ivanović 6:1, 3:6, 6:1, döntő: S. Williams–Errani 6:3, 6:0. Páros, elődöntő: Nestor/Zimonjić–B. Bryan/M. Bryan 7:6, 4:6, 12:10, döntő: Nestor/Zimonjić–Haase/F. López 6:4, 7:6.

PRIJEDOR. – A futures negyeddöntőjében: Györe–Topić 7:6, 6:3, elődöntő: Györe–Masar 6:2, 6:4, döntő: Györe–Bašić 6:3, 6:2.

PRÁGA. – A női ITF-torna elődöntőjében: Watson–Babos 7:6, 6:3, Schmiedlová–Krunić 7:6, 1:6, 6:3.

HEILBRONN. – A challenger negyeddöntőjében: Fucsovics–Kuznyecov 6:7, 6:3, 6:1, elődöntő: Fucsovics–A. Martin 6:3, 4:6, 6:4, döntő: Struff–Fucsovics 6:2, 7:6.

ANTALYA. – A női ITF-torna elődöntőjében: Dodin–Bonić 6:1, 6:2.

SARM ES-SEJK. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Stojanović–Chilumula 6:0, 6:2, elődöntő: Stojanović–Szaitova 7:5, 6:2.