2024. április 25., csütörtök

Obrenovac közelében áttört a Száva

Šabacnál az elázott gátak veszélyeztetik a part menti falvakat – Több településen kritikus a helyzet

Zabrežje településnél három helyen áttörte a Száva a gátat. A mentőalakulatok megkezdték a település lakosainak evakuálását. Predrag Marić, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének vezetője szerint pánikra nincs ok, a helyzet jobb mint néhány nappal ezelőtt, ugyanis legalább két nap áll a válságstáb rendelkezésére, hogy eldöntse, Obrenovac mely részeit kell evakuálni. Zabrežje 15 kilométerre helyezkedik el Obrenovactól.

A víz még most sem húzódott teljesen vissza Obrenovac utcáiról (Fotók: Beta)

A víz még most sem húzódott teljesen vissza Obrenovac utcáiról (Fotók: Beta)

– A Srbijavode közvállalat igazgatója helikopterből figyeli az eseményeket és a víz haladásának irányát. Amint egyértelművé válik a víz útja, döntünk arról, hogy Obrenovac mely részeit kell kitelepíteni – mondta Marić.

Nebojša Stefanović belügyminiszter a Száván közelítő árhullám miatt elrendelte az elárasztott Obrenovac sürgős kitelepítését. Annak ellenére, hogy a települést szinte teljesen elárasztotta a Kolubara, sokan az otthonaikban maradtak. A becslések szerint közel 2500 személyt kell kitelepíteni. Az obrenovaci válságstáb korábban megtiltotta a már evakuált polgárok visszatelepülését.

– A víz még most sem húzódott teljesen vissza a városból. A már szárazra került utcákon megkezdték az állattetemek összegyűjtését, ugyanis a meleg miatt fennáll a fertőzés veszélye. Többek között ezért is tiltották meg a polgárok visszatelepülését – jelentette Darko Jeftić, a B92 riportere.

Beszámolója szerint a terep fertőtlenítése lassan halad és a válságstáb csupán azoknak engedélyezte a visszatérést, akinek munkahelyi kötelességük volt Obrenovacon.

HÚSZ HALÁLOS ÁLDOZAT

A rendőrség, a katonaság, valamint a szerbiai és a külföldi mentőalakulatok több mint 25 ezer embert mentettek ki az országban, ebből csak Obrenovacon 7800 személyt, jelentette a belügyminisztérium. Az átmeneti szállásokon 9 ezer embert helyeztek el, a többiek a rokonaiknál húzódtak meg. A mentési munkálatokban 5 helikopter vett részt. Obrenovac mellett kritikus a helyzet még Krupanjban, Racsán (Sremska Rača), Jamenában, Mali Zvornikban, Paraćinban, Svilajnacban. Mali Zvornikban és Krupanjban a földcsuszamlások jelentik a legnagyobb veszélyt. Smederevska Palankán öt napja nincs ivóvíz.

Aleksandar Vučić kormányfő szerint a katasztrófa okozta kár elérheti az egymilliárd eurót. A szakemberek szerint Belgrádot nem fenyegeti veszély. Az országban 26 ezer háztartás maradt áram nélkül, az árvíz 2260 épületet öntött el és további 1763 van veszélyeztetve. A belügyminisztérium adatai szerint eddig 20 emberéletet követelt az árvíz.

– Obrenovacon tizenhárom halálos áldozata van az árvíznek – számolt be Nebojša Stefanović belügyminiszter.

A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint 80 ezer hektár termőföld van víz alatt és az állatenyészés több mint tíz tonnás veszteséggel számolhat.

– Az Állategészségügyi igazgatóság szakemberei a terepen vannak és megpróbálnak összegyűjteni minden állati tetemet – mondta Zoran Rajić mezőgazdasági miniszter, majd hozzátette, hogy az igazgatóságnak nem áll rendelkezésére elég teherautó a tetemek elszállításához.

Mivel több ezer egyetemi hallgató önkéntesként vesz részt az árvízvédelmi munkálatokban, az Újvidéki Egyetemen és a Belgrádi Egyetemen hét nappal elhalasztják az előadásokat, a vizsgákat és a vizsga előtti kötelezettségeket. Az 1764 szerbiai iskola közül összesen 116 általános és 39 középiskolában szünetel a tanítás az árvíz miatt. A Dunán holnap lép életbe a rendes árvízvédelmi készültség.

ÁTÁZNAK A GÁTAK

A gátak állapota miatt Ljubiša Diković, a Szerbiai Hadsereg vezérkari főnöke elrendelte a Száva mentén lévő Šabac-közeli falvak megelőző evakuálását. Drenovac, Pričinović, Tabanović, Ševarice, Majur, Mišar, Orašac, Mrđenovac, Dragojevac és Provo falvakat veszélyezteti az árvíz. A gátak megerősítést már csak a katonaság és a rendőrség alakulatai végzik, a polgári lakosságot, az önkénteseket elküldték a veszélyeztetett területekről.

– A Száva Šabacnál apad, de ez nem jelenti azt, hogy elmúlt volna a veszély. A töltések átáztak és fennáll a gátszakadás esélye. Vasárnap éjjel igen komoly helyeztünk volt Čevrntija mellett, de 500 katonával sikerült megakadályoznunk a katasztrófát – mondta Diković.

Szavai szerint azok a polgárok, akik az evakuálási listán vannak, de nem engedelmeskednek a kitelepítési felszólításnak, maguk győződjenek meg arról, hogy milyen rossz állapotban vannak a töltések.

– A gátak alsó részei vizenyősek lettek, sárrá változott minden. A szivárgás az első jele annak, hogy a gát többé nem biztonságos – mondta a vezérkari főnök.

A Šabac környéki falvak lakossága borúlátó, ugyanis attól félnek, hogy a városi ipari terület megvédése érdekében a falvakat árasztják majd el. Vasárnapig e falvakból összesen 814 személyt telepítettek ki. A környéken 8500 ember él. A lakosok egy része viszont nem engedelmeskedik a kitelepítési felszólításnak, annak ellenére sem, hogy a válságközpont világosan kifejtette, a gátak mellett élők veszélyben vannak. Sajtóinformációk szerint Mrđenovacban és Krupanjban azért halt meg két személy, mert nem engedelmeskedtek a kitelepítési utasításoknak.

Sid község válságstábja is megelőző kitelepítést rendelt el Morović és Višnjuićevo településeken. Nikola Vidić, a válságstáb sajtószóvivője szerint a településekről a gyermekeket, a nőket és az időseket menekítik ki, míg a férfiak a gátak megerősítésén dolgoznak tovább.

– A helyzet nem drámai, de számunkra az emberéletek megvédése a legfontosabb és ezért döntöttünk a megelőző kitelepítés mellett – mondta Vidić.

A TENT TOVÁBBRA IS VESZÉLYBEN

Hétfőre virradóra sikerült megvédeni Kostolacot. A Mlava folyón elhaladó áradást egy kilenc kilométeres ideiglenes gát felépítésével zabolázták meg.

– A Kostolac B hőerőmű közelében zajló negyvennyolc órás küzdelem után az áradást sikerült ellenőrzésünk alá vonnunk. Vasárnap három helyen törte át az ár a gátat. A vizet visszaszivattyúzzuk a Mlava folyó medrébe – nyilatkozta Bratislav Dikić, a csendőrség vezérkari főnöke.

Szavai szerint felkészültek a lakosság kitelepítésére is, de végül nem mutatkozott rá szükség, majd hozzátette, hogy Kostolacnál a helyzet stabil, a Mlava vízállása folyamatosan csökken.

A Nikola Tesla Hőerőmű (TENT) viszont továbbra is veszélyben van, ugyanis három oldalról fenyegeti a Száva. Aleksandar Antić energetikai miniszter szerint a veszélyt az jelenti, ha a kiöntött Kolubarát tovább árasztja a kiömlő Száva. A hőerőműnél csupán 46 centiméterre van a Száva víztükre a gát koronájától és egy nagyobb árhullám könnyen átlépheti azt.

– Gondot okoz a Dunán lévő árhullám is, amely miatt előfordulhat, hogy nem képes befogadni a Száva árhullámát, és az így visszaduzzadó víz elárasztja a hőerőművet – mondta a miniszter.

A TENT-ben ugyanakkor gondot okoz a belvíz is, amelyet jelenleg 7 szivattyúval távolítanak el a hőerőmű területéről. Az energetikai miniszter szerint az energetikát ért károkat csak azután lehet felbecsülni, miután visszavonul az árhullám, majd hozzátette, azzal, hogy a Kolubara két szénbányája víz alá került, a kár már most meghaladja a 100 millió eurót. A szakemberek szerint a Tamnava-nyugat bánya mesterséges tóvá változott és egy évre lesz szükség a víz kiszivattyúzására, míg a Veliki Crljeni bányát két hónap alatt tudják majd vízmentesíteni, amely után elindulhat a szénkitermelés. Hozzáteszik, hogy amennyiben a TENT átvészeli a közelgő árhullámot, a hőerőmű már a hétvégén teljes kapacitással működhetne.

Nyitókép: A víz még most sem húzódott teljesen vissza Obrenovac utcáiról (Fotók: Beta)