2024. április 24., szerda

Sztrájkra készülnek az Agroživban

A baromfivágóhíd dolgozói az év eleje óta nem kaptak fizetést

Újra sztrájkhangulat van a bégaszentgyörgyi (žitištei) Agroživ baromfifeldolgozó kompániában. A Függetlenség szakszervezet kezdeményezésére ugyanis hétfőn a vállalati étkezdében gyülekeztek a dolgozók, akik a bérek késése miatt tiltakoztak. Tekintettel arra, hogy a baromfivágóhíd vezetősége hétfőre és keddre már leállította a munkát, az elégedetlenkedők nem kezdhettek sztrájkba. Egyelőre nem tudni, hogy szerdától felveszi-e a munkát az Agroživnak a Függetlenség szakszervezetébe tömörült mintegy 250 dolgozója, akiknek többsége a termelésben, illetve a vágóhídon dolgozik.

Egyre súlyosabb válságban (Fotó: Kecskés István)

Egyre súlyosabb válságban (Fotó: Kecskés István)

A hétfői megbeszélésen a szakszervezet vezetősége ismertette a tervezett lépéseit. Jovica Katić, az Agroživ Függetlenség szakszervezetének vezetője közölte, hogy ma nyílt levelet küldenek a Srbijagas közvállalatnak, amely a begaszentgyörgyi baromfivágóhíd (ideiglenes) tulajdonosa. A legfontosabb kérdés, amelyre választ kérnek: egyáltalán megkapják-e az elmaradt béreket, és mikor. A dolgozók ugyanis az év eleje óta nem kaptak egy dinárt sem. Legutóbb fejenként tízezer dinárt és öt-ötezer dinár értékű élelmiszerjegyet osztottak ki nekik. Mint mondják, tisztában vannak azzal, hogy Szerbiában jelenleg az árvíz elleni küzdelem a legfontosabb, de őket is már hónapok óta fojtogatják a problémák. Szerintük talán jobb lenne, ha a termékeiket veszélyeztetett vidékre szállítanák, hiszen nekik amúgy sem jut semmi a keresetből. Jovica Katić kijelentette, hogy tekintettel az országban uralkodó helyzetre, kész meggyőzni a munkatársait, hogy folytassák a munkát, még akkor is, ha a bérek ügyében nem születik megegyezés a vezetőséggel. Azzal a feltétellel, ha a termékeik a veszélyeztetett vidékekre kerülnek.

Az Agroživ 1250 dolgozójával a begaszentgyörgyi község stratégiai fontosságú létesítménye. A bérek késése és a kompánia létbizonytalansága miatt az elmúlt hónapokban többször is leálltak a munkával. A Srbijagas 2010-ben vette át őket, és azóta keresik a stratégiai partnert.