2024. március 29., péntek

Az olcsó szórakozás központja lesz Nagybecskerek?

Ádáz vita a Béga-tóra tervezett szórakozóhelyekről – A vkt leváltotta a polgári jogvédőket
A vendéglátás fontosabb az iparnál? (Fotó: Kecskés István)

A vendéglátás fontosabb az iparnál? (Fotó: Kecskés István)

Miközben az ország katasztrofális árvízzel küzd, addig a nagybecskerekieket egy másik – ugyancsak a vízzel kapcsolatos – vita foglalkoztatja: az, hogy kellenek-e a Béga-menti városnak vízre épített szórakozóhelyek. A kezdeményezést már megszavazta a helyi parlament, viszont a környezetvédők és a városrendezéssel foglalkozó szakmai egyesületek, valamint a polgárok is ellenzik a vízi szórakozóhelyek építését. Részben azért, mert a Béga-tavat még be sem fejezték, részben a fiatalok éjszakai szórakozásával kapcsolatos rossz tapasztalatok miatt, részben pedig a város központjának az átrendezése miatt.

A városi képviselő-testület pénteki ülésének a napirendjén nem szerepelt a téma, mégis szó volt róla, mivel több ellenzéki képviselő is javasolta a kezdeményezés napirendre tűzését. Predrag Jeremić (DP) szerint a Kisamerika lakótelep polgárainak a tiltakozása is megmutatta, hogy a polgárok nem szeretnék, ha a Nagybecskerek az olcsó szórakozás központjává válna. Felszólalására reagálva Saša Santovac (SZHP) szolgálati kocsit és sofőrt kínált neki, hogy menjen Újvidékre és a tartományi kormánnyal tisztázza: ki is tette lehetővé, hogy a Béga-tóra szórakozóhelyek épüljenek. Az ellenzék szerint a határozatot a hatalmi többség hozta meg, és most kibúvót keres az ezzel kapcsolatos felelősség alól. Több felszóló szerint nem jó, hogy Nagybecskerek fejlődésének stratégiai célja a vendéglátóipar lett, és a Béga-menti város ily módon az olcsó szórakozás központjává válik. Annál is inkább, mivel a tegnapi ülésen elfogadott határozat értelmében a város területén vendéglátó-ipari létesítményekké alakított vagonok és autóbuszok is felállíthatók.

Leváltása előtt lemondott

A vkt pénteki ülésének napirendjén volt Milan Repijanak (SZSZP) a városi tanács tagjának a leváltása is, aki azonban a vita kezdetén lemondott tisztségéről. Elhatározásának a hátteréről viszont nem nyilatkozott. Csak annyit mondott, hogy politikai leszámolásról van szó, amiről a jövő heti sajtótájékoztatóján szándékozik nyilatkozni.

Az ülésen határozatban támogatták a muzslyai Zeppelin tájékoztatási, oktatási és zeneműhely kezdeményezését, hogy rádiófrekvenciát kapjon. A Zeppelin Rádió 2004-től 2009 őszéig egész napos magyar (időnként rövidebb szlovák, román és szerb nyelvű műsorokat is) sugárzott, de a Köztársasági Műsorszórási Ügynökségtől nem kapott további sugárzási engedélyt.

A vkt ülésén a mandátumuk lejárta előtt leváltották a polgári jogvédőt és három helyettesét. Helyükre egy jogvédőt és egy helyettest választottak. Saša Janković köztársasági jogvédő korábbi közleményében indokolatlannak mondta a nagybecskereki jogvédő mandátumának a lerövidítését. Az ellenzék szerint az eset a bíróságon végződik, költségeit pedig majd az adófizető polgárok fizetik ki.