2024. április 24., szerda

Tessék tisztítani az árkokat!

A kiadós és hosszan tartó esőzések következtében a Tisza mentén is egyre nagyobb gondot okoz a nagy mennyiségű csapadékvíz. Különösen Bánátban, az alacsonyabban fekvő területeken belvízgondokról beszélhetünk, a tavaszi vetés egy részét máris károsította a földeken napok óta pangó víz.

Csóka községben a Csóka Kommunális Közvállalatban állandó ügyeletet tartanak. Amint azt Ónodi Ibolyka, a vállalat igazgatója elmondta, a vállalat erőgépei és szivattyúi folyamatosan a polgárok rendelkezésére állnak. A csapadékvíz a legtöbb gondot Padén és Szanádon okozta. Padén az utcai vízelvezető árkokat folyamatosan tisztítják és mélyítik, hat helyen fel kellett szaggatni a kapubejáratoknál lefektetett átereszeket, mert a csövek nem voltak elég mélyre fektetve. Szanádon három ciszterna vizet szivattyúztak ki az egyik udvarból, mert nem tudott elfolyni a víz. A községi válságstáb, a városépítési igazgatóság a kommunális vállalattal egyeztetve szervezi a mentési munkákat, a polgárok lakóépületei elsőbbséget élveznek.

Magyarkanizsa község területén szerda óta összesen 110 mm csapadék hullott. Az előkészítő intézkedéseknek, valamint az elvezető csatornák egész éves karbantartásának köszönhetően ennek a vízmennyiségnek az elvezetése nem okozott nagyobb gondokat. A kisebb problémák bejelentéseire a tűzoltóság, az Elektrovojvodina és a Településrendezési Közvállalat emberei is gyorsan reagáltak, a fennakadásokat pedig szakszerűen kezelték. Mivel Magyarkanizsa község területén nincs szükség nagyobb katasztrófavédelmi erők mozgósítására, a város önkormányzata szükség esetén egy mentőcsónakot, egy pumpát, egy szolgálati terepjárót és négy főt ajánlott fel testvérvárosának, Svilajnacnak az ottani rendkívüli helyzet elhárítására. A Tisza szintje ugyan valamelyest emelkedett, de az elkövetkezendő egy hétben nem várható egy méternél nagyobb vízszintemelkedés. Keddig még naponta nagyjából 10–30 mm csapadék várható, és ez is inkább az alacsonyabban fekvő földterületeken okozhat némi gondot. A község katasztrófavédelmi törzskarának jelentése alapján a vízelvezető csatornák jól működnek, és csak néhány helyen volt szükség az átereszek és a csatornák tisztítására. Ugyanakkor a törzskar kéri a polgárokat a saját telkükön, földjükön lévő árkok tisztítására, amennyiben ott nagyobb vízmennyiség gyülemlett fel.
A magyarkanizsai Településrendezési Közvállalat állandó telefonos ügyeletet tart: a polgárok bejelentéseit a 873-190-es számon fogadják, a tűzoltókat a 877-107-es telefonszámon értesíthetik. A katasztrófavédelmi törzskar 24 órás ügyeletet tart a 874-447-es telefonszámon, a rendőrség teljes állományban dolgozik, az egészségház pedig hatóránként adja le jelentéseit a központi törzskarnak.

Ada községben az elmúlt napok csapadékos időjárása nem okozott nagyobb fennakadást a mindennapokban, bár Mohol egyes részein a víz elöntötte a járdákat és az udvarokat. Miladin Miricki, Ada község katasztrófavédelmi koordinátora elmondta, hogy az elmúlt napokban Adán és Moholon is a szél kidöntött néhány fát az elázott talajból, de ezeket eltávolították. A többnapos esőzés miatt Adán és Moholon is többé-kevésbé megteltek az utcai csatornák. Mint mondta, ez Adán nem okozott gondot, Moholon viszont egyes helyeken a víz elöntötte a járdát és az udvarokat, bár az emberek és anyagi javaik nincsenek veszélyben. A katasztrófavédelmi koordinátor közölte, hogy a kritikus helyeken az ügyeletes szolgálat és a tűzoltóság tagjai munkagépekkel segítenek a víz elvezetésében, valamint az eldugult csatornák kitisztításában. Az érintett lakosság a következő telefonszámokon kérhet segítséget: Milandin Miricki, 024/852-106 (123-as mellék), valamint 062/221-247. Egyébként május 1. és 15. között Adán 74 liter csapadék hullott négyzetméterenként, Moholon pedig 84 liter.

Zenta községben a huzamosabb ideje tartó heves esőzés továbbra sem okozott komolyabb problémákat. Nagy Zoltán, a községi tanács kommunális ügyekért felelős tagja napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy ugyan vannak olyan területek, ahol nagyobb mennyiségű víz gyülemlett fel, de ez nem veszélyezteti sem a lakóépületek, sem pedig az emberek biztonságát.