2024. április 18., csütörtök

Szabadkai önkéntesek Šabacon

A város 3 millió dinárt különített el az árvízkárosultak megsegítésére
Indulnak a szabadkaiak (Fotó: Molnár Edvárd)

Indulnak a szabadkaiak (Fotó: Molnár Edvárd)

A szabadkai önkormányzat ivóvizzel és élelmiszerrel igyekszik segítséget nyújtani az árvíz sújtotta területek áldozatainak. Az első teherautók már ma délelőtt útnak indultak a Belgrádtól délre, mintegy 50 kilométerre található Ub városába, ahol talán a legsúlyosabb a helyzet. Az első szállítmány Szabadkáról 5 ezer liter vízzel és 8 ezer ételkonzervvel indult el.

A szabadkai válságstáb péntek este döntött úgy, hogy az önkormányzat is részt vállal a károsultak megsegítésében. Hallgatva a szakemberek tanácsára döntöttek úgy, hogy élelmiszert és vizet küldenek a rászorulóknak. A Városi Tanács pedig már ma reggel összeült és az állandó tartalékokból 3 millió dinárt különítettek el erre a célra, tudtuk meg Maglai Jenőtől, Szabadka polgármesterétől.

Az élelmiszer beszerzésében, valamint annak begyűjtésében a szabadkai Vöröskereszt vállalt szerepet. Ők pakolták meg és indították útnak az első teherautót Ub városába. De mint azt Pecze Mihálytól, a szabadkai Vöröskereszt titkárától megtudtuk, rövid időn belül, talán már 24 órán belül útnak indíthatják a következő szállítmány is, ami szintén ivóvizet, illetve tisztálkodási szereket visz majd.

Pecze Mihály ugyanakkor felhívta a polgárok figyelmét arra, hogy számítanak az ő segítségükre is, hiszen az árvízkárosultaknak nagy szükségük lenne gyermekruházatra, de felnőtteknek való ruhára is, takarókra és élelmiszerre is. Mint mondta, a szállítási körülmények és a higiéniai előírások miatt olyan élelmiszert tudnak elfogadni, ami eredeti csomagolásban van, vagyis élelmiszerkonzervre és más nem romlandó élelemre számítanak. A segíteni vágyók a szabadkai Vöröskereszt épületében, a Fasizmus áldozatainak tere 3 alatt adhatják le adományaikat minden nap reggel 8 és este 8 óra között.

Sremska Mitrovicánál is segítenek a mentésben a VMSZ önkéntesei.

Szombaton reggel a szabadkai Tanítóképző Kar elöl egy autóbusznyi önkéntes indult Šabacra, hogy segítsen az ottaniaknak megmenteni a Száva-parti várost.

– Katasztrofális a helyzet a Belgrád alatti részen, Obrenovac már úgymond ,,elesett”, elárasztotta a víz, úgy néz ki, hogy Šabacot meg lehet menteni ettől az árhullámtól, amely érkezik. Három ponton van veszélyeztetve Šabac városa, azt mondják, még meg lehet védeni. A VMSZ szabadkai városi szervezete úgy döntött, hogy 50 emberrel megyünk tölteni a homokzsákokat, segíteni az ottani embereknek – nyilatkozta Bunford Tivadar, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke. –

Napok óta folyik ott az embereknek, az életeknek és a vagyonnak a mentése, mi is a szerény eszközeinkkel hozzá szeretnénk ehhez járulni. A mai napot ott töltjük, hozzá fogunk járulni mi szabadkai magyarok is, hogy megmentsük Šabac városát – hallottuk tőle.

– Szükség esetén további akciókat szervezünk a VMSZ berkeiben – tette hozzá. Mint megtudtuk tőle, az önkéntesek a VMSZ tagjai, közvállalatokból, magánvállalatokból alkalmazottak, jó érzésű magyar emberek, akik úgy gondolják, tenniük kell. – Az indulás előtti névsorolvasáskor még egy ember jelentkezett, ha van még egy férőhely akkor jönne ő is. Körül kell csak nézni, 50-60 ember jelentkezett péntek este 7 és 9 óra között a felhívásunkra – mondta Bunford Tivadar.

Kudlik Zoltán is az önkéntesek között van, azt nyilatkozta, Šabacon az ottani lakosság most bajban van, úgy érezte, ilyen helyzetben segíteni kell.

.