2024. április 23., kedd
Iráni atomprogram

Washington aggódik a tárgyalások megtorpanása miatt

Az Egyesült Államok aggódik az iráni atomprogramról folytatott tárgyalások megtorpanása miatt – mondta az egyik amerikai küldött pénteken Bécsben, ahol a héten újabb fordulóra ültek össze Irán és a hatoknak nevezett országcsoport – az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország – képviselői.

„Az e heti egyeztetések lassúak és nehezek voltak. A két fél álláspontja között továbbra is jelentős eltérések vannak. Aggódunk amiatt, hogy semmilyen előrehaladást nem sikerült elérni, és az idő szűkös” – mondta a neve elhallgatását kérő amerikai diplomata.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes is hasonló véleményének adott hangot az IRNA állami hírügynökségnek adott interjújában. „A megbeszélések megfelelő légkörben, de lassan és nagyon nehezen haladnak” – jelentette ki.

Egy név nélkül nyilatkozó nyugati diplomata elmondta, hogy a felek az urándúsítás kérdésében nem tudnak megegyezni, további részleteket azonban nem árult el.

Az előzetes tervek szerint ebben a mostani tárgyalási fordulóban kezdenek hozzá a megállapodás megszövegezéséhez, amely az iráni atomprogramot övező, évtizedes vita végére hivatott pontot tenni. Egy tavaly novemberben Genfben született ideiglenes megállapodás szerint július 20-áig kell a feleknek a végleges egyezményt megkötniük. Egy amerikai diplomáciai forrás szerint július 20-áig még további három tárgyalási fordulóra lehet számítani.