2024. március 29., péntek

Hatalmasak a károk, de a hazai szükségletekre lesz elegendő termés

Jelenleg nehéz pontos adattal szolgálni arról, hogy mekkora károkat okozott az eső a földeken, az azonban biztos, hogy az anyagi kár milliókban lesz mérhető – nyilatkozta a Tanjugnak Milan Prostran agrárközgazdász.

– Számottevő károkkal kell számolni a gyümölcsösökben, zöldségesekben, kukorica- és búzaföldeken. Mindezek ellenére elegendő élelmiszer fog teremni, hogy feltöltődjenek a hazai készletek. A szerbiai piacra elég lesz a termés – fejtette ki a szakember.

Prostran azonban nem vélekedett ugyanígy a kivitelre szánt készletekről, mivel az időjárás miatt csökken a gyümölcstermelés mértéke, amelyből Szerbia évente átlagosan 500 millió dolláros összértékű exportüzletet bonyolít le.

– Igazán szokatlan volt az idei időjárás, elsősorban azért, mert annyi eső esett/esik áprilisban és májusban, mint normális körülmények közepette fél év alatt. Ez konkrétan 650 literes mennyiséget jelent négyzetméterenként, amely nagy nyomást, megterhelést jelent a termőföldekre – magyarázta az agrárközgazdász, majd hozzátette, hogy Szerbia nyugati és középső részein elképzelhető, hogy a gazdák arra kényszerülnek, hogy ugyanazt a növénykultúrát harmadszorra is el kell ültetniük.

A kukoricához kapcsolódóan Prostran annyit mondott, hogy számottevő kár csak azokon a területeken várható, amelyeken a termés már huzamosabb ideje víz alatt van. A búzát illetőleg a legnagyobb problémát a különböző megbetegedések és a károkozó rovarok mellett az okozhatja, hogy megdől a termés, de a szakember szerint elég kenyérgabona fog teremni, hiszen a termelők nagy mennyiségben vetettek belőle.