2024. április 25., csütörtök
EURÓPA-LIGA

Hatott az átok, a Sevilla nyerte a trófeát

A Sevilla nyerte meg a 2013/2014-es Európa-ligát, miután gól nélküli rendes játékidőt és hosszabbítást követően tizenegyespárbajban felülmúlta a Benfica együttesét. A portugál együttes tehát továbbra sem tudta lerázni magáról Guttmann Béla átkát, aki két bajnoki cím és két BL-trófea után kért fizetésemelést a klubvezetőktől 1962-ben, és miután a Benfica vezetői megtagadták ezt, a kiváló magyar edző azt mondta, hogy a csapat 100 évig nem nyer semmilyen nemzetközi trófeát. És íme, a Benfica annak ellenére, hogy a mérkőzés nagyobbik részében dominált, sorozatban a nyolcadik nemzetközi kupadöntőjét is elbukta. A Sevilla ellenben az utóbbi nyolc év harmadik nemzetközi serlegét hódította el, 2006-ban és 2007-ben is megnyerte az Európa-liga elődjét, az UEFA-kupát.

Az ünneplő Sevilla (Fotó: Beta/AP)

Az ünneplő Sevilla (Fotó: Beta/AP)

A találkozót jobban kezdte a Benfica, amely támadólag lépett fel, de balszerencséjére a 25. percben vállsérülés miatt elvesztette a szerb válogatott támadót, Miralem Sulejmanit, ami után a Sevilla is fellélegezhetett kicsit. A második félidőben már az andalúziai együttesnek is akadtak gólhelyzetei, ám egyik csapat sem tudott betalálni a hálóba sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban, így jöhetett a tizenegyespárbaj. A Benfica labdarúgói igencsak babonásak lehetnek, elvégre a második szériában Oscar Cardozo és a harmadikként lövő Rodrigo is olyan gyatra tizenegyest lőtt, hogy nyugodtan pályázhatnak az év legbénább büntetője „kitüntetésre”. Akár azt is mondhatnánk, hogy a spanyolok kezébe gurították a trófeát…

Unai Emery, a Sevilla trénere szerint az egység volt a siker kulcsa: „A Benfica megérdemelten jutott döntőbe, ahogy mi is. Játékosaimon látszott a fáradtság és a feszültség, de ez a csapat megtanult szenvedni, és megtanulta, hogyan maradjon talpon és hogyan viselje el a kudarcokat. Egységesek voltunk a nehéz időkben is. A családom, a barátaim, az edzői stáb tagjai mind megérdemlik ezt a sikert a munkájukért és áldozatkészségükért.”

Jorge Jesús, a Benfica trénere szerint a jobbik csapat maradt trófea nélkül: „Megmutattuk az erőnket, több helyzetünk volt, de gólt nem sikerült szereznünk. Nem a legjobb csapat nyerte meg az Európa-ligát. Gratulálok játékosaimnak, nem tudom őket kritizálni.”

A mérkőzés jegyzőkönyve

Európa-liga-döntő:

Sevilla–Benfica 0:0 – büntetőkkel 4:2

Torino, 40 ezer néző, v.: Felix Brych (német).

Sevilla: Beto, Coke, Pareja, Fazio, Moreno, Mbia, Carrico, Reyes (Marin, 78.; Gameiro, 104.), Rakitić, Vitolo (Figueiras, 102.), Bacca. Edző: Unai Emery.

Benfica: Oblak, Pereira, Luisao, Garay, Siqueira (Cardozo, 99.), Amorim, Gomes, Gaitan (Cavaleiro, 119.), Sulejmani (Almeida, 25.), Lima, Rodrigo. Edző: Jorge Jesús.