2024. április 25., csütörtök

Munkahelyek, díjak

Az MNT létrehozta a Családbarát Önkormányzat díjat és a Példamutató Nagycsalád díjat

Csütörtökön tartotta meg a Magyar Nemzeti Tanács sorban lévő 42. rendes ülését. Dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke az ülés elején bejelentette, hogy a tíz napirendi pont közül kettőt – az MNT demonstrátori, valamint felsőoktatási ösztöndíjprogramjának pályázati felhívásáról, a pályázat lebonyolításáról és a kérelmek pontozásáról szóló határozatának módosítását – levett a napirendrendről, a többi között azért, mert újabb javaslatok érkeztek az ösztöndíjakkal kapcsolatban.

Újabb javaslatok érkeztek az MNT-hez az ösztöndíjakkal kapcsolatban (Fotó: Molnár Edvárd)

Újabb javaslatok érkeztek az MNT-hez az ösztöndíjakkal kapcsolatban (Fotó: Molnár Edvárd)

– Ettől függetlenül az ösztöndíjak kiírása nem fog késni – jelentette ki az MNT elnöke.

Az első napirendi pontban szereplő jegyzőkönyv elfogadása után a testület elfogadta a Magyar Nemzeti Tanács szerveiben levő munkahelyek szabályozásáról szóló határozat módosításának határozatát. Mint azt Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatalának elnöke megjegyezte, a tanács bővülő munkafeladatai (ösztöndíjprogram, közbeszerzés stb.) miatt szükség mutatkozik a jelenlegi 25 főről 29 főre emelni az MNT által foglalkoztattak számát.

– A tanács új feladatokat kap, ezért egyes területeken szükség mutatkozik új hivatalnoki munkahelyek létrehozatalára – mondta Várkonyi.

A következő napirendi pontban a testület elfogadta a családbarát önkormányzatnak és a példamutató nagycsaládnak odaítélendő díjak létrehozásáról és odaítélésének feltételeiről szóló határozatot. A Családbarát Önkormányzat díj és a Példamutató Nagycsalád díj az MNT erkölcsi elismerése, és olyan önkormányzatokat, illetve nagycsaládokat kíván díjban részesíteni, amelyek/akik munkájukkal, emberi, közösségi magatartásukkal, egyéb tevékenységükkel, életútjukkal példát mutatnak a szerbiai társadalmi és politikai közéletnek.

– A 2013–2017-es időszakra elfogadott népesedési akcióterv rendelkezéseinek értelmében a Magyar Nemzeti Tanács saját döntésével két díjat hozna létre, az egyiket a leginkább családbarát önkormányzatnak, a másikat egy példamutató nagycsaládnak ítélné oda évente, anyák napján a tanács által kinevezett bizottság által történő elbírálást követően. A díjak egy díszoklevélből és egy nívós éremből állnának, és ünnepélyes keretek között kerülnének kiosztásra az arra érdemesültek között – mondta a KH elnöke.

A napirendi ponttal kapcsolatban Rácz Szabó László javasolta, hogy a családoknak a díj mellé anyagi támogatás is járjon. Az MNT elnöke a javaslattal kapcsolatban megjegyezte, ennek nincs akadálya, és fontolóra veszik a felvetést.

Ezt követően elfogadták a Szabadka város iskoláskor előtti intézményeinek hálózatára vonatkozó véleménynyilvánításról szóló javaslatot, amely szerint a tavankúti óvoda nyit egy angol–horvát nyelvű csoportot, majd a következő napirendi pontban a 15-nél kevesebb tanuló részére megnyitandó magyar nyelvű tagozatok utólagos jóváhagyását fogadták el, ami szerint a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskolának és két kihelyezett tagozatának engedélyezik a 15 főnél kisebb tagozatok megnyitását.

A következő napirendi pontban a magyar nyelvű hazai tankönyvek oktatási-nevelési folyamatban történő használatának javaslatáról szóló záradék utólagos jóváhagyását fogadták el. Az MNT Közoktatási Bizottságának ajánlásai alapján az MNT javasolja a következő tankönyvnek a használatát: Ivana Vuković és Anika Vlajić szerzőpáros: Kémia 7. – tankönyv, valamint Kémia 7. – feladatgyűjtemény és példatár kiadványait, illetve Marina Radojević: Fizika 6. – tankönyv és Fizika 6. – feladatgyűjtemény és példatár kiadványait.

– A fizika tantárgyra vonatkozó tankönyvet és példatárat Hatala Zoltán fizikatanár és Takács Izabella magyartanár, a kémia tantárgyra vonatkozó tankönyvet és példatárat Szórád Endre kémiatanár és Takács Izabella magyartanár véleményezte – számolt be Joó Horti Lívia, az MNT közoktatási bizottságának elnöke.

Ezt követően az MNT elfogadta a Tanács Ifjúsági Bizottsága tagjai, Jakus Lídia és Besnyi Szabolcs tagságának megszűnéséről szóló végzésjavaslatot.

– Jakus Lídia és Besnyi Szabolcs munkahelyükön történt változások miatt lemondták a bizottsági tagságot. Az új tagok megválasztására a tanács egyik következő ülésén kerülhet sor az estleges új jelöltekkel történt egyeztetések után – mondta Saláta Zoltán, az ifjúsági bizottság elnöke.

Utolsó napirendi pontban Korhecz Tamás beszámolt egy bérleti szerződés esetleges megkötéséről. Szavai szerint Purger Tibor, a Magyar Szó New York-i tudósítója az MNT számára használatra felajánlotta egy szabadkai ingatlanát.

– Amennyiben sikerül megkötni a szerződést, akkor a tervek szerint vendéglakásként tartanánk fel az ingatlant, amelyet az MNT tagjai, vendégei, valamint az MNT által alapított intézmények vendégei vehetnének igénybe éjszakázás céljából – számolt be Korhecz.

Az azonnali kérdések napirendi pontjában Rácz Szabó László felvetette, hogy az MNT reagáljon a Szerbiai Demokrata Párt által megalakításra szánt nyelvi őrjáratra, az MNT szervezzen tüntetéseket, akciókat a magyar közösség jogainak megvédésére, valamint készítsen részletes statisztikát az MNT üléseiről. Vass Tibor arra várt választ, hogy Zsoldos Ferenc, az MNT alelnökeként milyen munkaviszonyban dolgozik az MNT-nek, és hány fizetést vesz fel.