2024. április 26., péntek

Befektetők érkeznek városunkba

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere kijelentette, a városi adminisztráció prioritásai közé tartozik az eredményesebb foglalkoztatás és a befektetők idevonzása. Ennek érdekében az utóbbi időben számos külföldi nagykövettel és gazdasági küldöttséggel történtek megbeszélések.

Újvidék polgármestere a Tanjug hírügynökségnek azt nyilatkozta, örömmel tölti el a francia nagykövet ígérete, mely szerint az elkövetkező mezőgazdasági vásáron nagyszámú francia kiállító jelentette be részvételét.

– Ami a franciaországi Konkvest vállalatot illeti, júniusban vagy júliusban kezdi meg működését. A cég olyan kommunális erőgépek gyártásával foglalkozik, amelyeket Újvidéken is használhatunk. A vállalat részlegeit az újvidéki vámmentes övezetben építik fel – mondta Vučević. Hozzátette, hamarosan befejeződik a Kerfur bevásárlóközpont körüli területrendezési terv is, amelyet a volt Centroslavija, illetve a Hladnjača helyére terveznek. Ez a Kerfur vállalat első befektetése Szerbiában.

A franciaországi befektetők mellett az újvidéki önkormányzat folyamatos megbeszéléseket folytat számos külföldi ország képviselőjével. Vučević a mezőgazdasági vásár megnyitóján bejelentette, az Egyesült Arab Emirátusokból 30 gazdasági szakértő érkezik Újvidékre. Az arab szakértők megbeszélést tartanak az Újvidéki Gazdasági Kamara képviselőivel, valamint az újvidéki vállalatok vezetőivel a lehetséges befektetésekről – írja a Tanjug hírügynökség.

Vučević egyebek mellett elmondta, a napokban a finn nagykövet is gazdasági küldöttségével érkezett Újvidékre. Ők szintén a befektetési lehetőségekről érdeklődtek.

A Big Ce izraeli vállalat további befektetéseket tervez Újvidéken. Az előrejelzések szerint egy szórakoztató parkot szeretnének építeni.

– A külföldi befektetők mellett több hazai projektum is megvalósításra vár. A városi önkormányzat olyan lakásokat szeretne építeni állami támogatással, amelyeknek ára hozzáférhetőbb az emberek számára. A város gazdasági élete is úgy tűnik kezd feléledni, de nem szeretnék a rúd elé szaladni – mondta a polgármester, majd hozzátette, a hét minden napján azon dolgozik, hogy minél több befektető érkezzen a városba.

Vučević kifejtette, a külföldi tőke idevonzásában jelentős szerepe van az Újvidéki Egyetemnek, az Újvidéki Kikötőnek és a Vámmentes Övezetnek, melyeknek erőforrásait minél jobban ki kell használni.

A polgármester elmondta, a városi adminisztráció átszervezése azt eredményezi, hogy a befektetők sokkal gyorsabban juthatnak majd hozzá a szükséges engedélyekhez, és az ügyintézés is eredményesebb lehet.

– A városi adminisztráció átszervezésével a polgárok és a befektetők minden szükséges dokumentumot, engedélyt a legrövidebb időn belül kézhez kaphatnak – magyarázta a polgármester, és hozzátette, azokat, akik a jövőben nem tartják be a határidőket, megbüntetik. Vučević elmondta azt is, hogy ez nem könnyű feladat, de az átszervezés nélkül nem lehetséges gazdasági fellendülés a városban.