2024. április 25., csütörtök
Ukrán válság

A válság magvait 2008-ban vetették le

Lavrov: Negatív következményei lesznek a kísérleteknek, hogy Ukrajnát „behúzzák” a NATO-ba

Az arra irányuló kísérletek, hogy Ukrajnát „behúzzák” a NATO-ba, nagyon negatív következményekkel járnak majd az egész európai biztonsági rendszerre – figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az amerikai Bloomberg TV-nek tegnap adott interjújában. Lavrov kijelentette, hogy a jelenlegi ukrajnai válság magvait a NATO 2008 áprilisában megtartott bukaresti csúcstalálkozóján „vetették el”, amikor a szövetség vezetői állást foglaltak Grúzia és Ukrajna NATO-tagsága mellett. Szerinte Miheil Szaakasvili akkori grúz elnök ennek az állásfoglalásnak az alapján érezte feljogosítva magát arra, hogy erőszakkal oldja meg Dél-Oszétia szakadár grúz régió problémáját és megtámadja azt.

„A kísérletek, hogy Ukrajnát behúzzák a NATO-ba, negatív hatással lennének az egész európai biztonsági rendszerre, és mi kategorikusan elleneznénk ezeket” – mondta. Oroszország nem ellenezné Ukrajna EU-csatlakozását, „feltéve, ha az ukránok megértik és maradéktalanul elfogadják” az ezzel járó gazdasági következményeket, de Moszkva számára Ukrajna semleges katonai státusának megváltoztatása nem vita tárgya.

Lavrov kifogásolta, hogy a NATO megszegte azon ígéreteit, miszerint nem közelíti katonai eszközeit Oroszország határaihoz. Az orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államok jelentős szerepet játszik az ukrán válságban. Elmondta: arra kérte a washingtoni orosz nagykövetet, hogy tisztázza azoknak a jelentéseknek a valóságtartalmát, amelyek szerint amerikai magánhadseregek vesznek részt az ukrajnai harcokban, és az ukrán Jobboldali Szektor egyik vezetője az Egyesült Államokba utazott, hogy megbeszélést folytasson Victoria Nuland európai ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettessel. „Az Egyesült Államok valódi célja, hogy ne hagyják az európaiakat a saját útjukat járni, ne hagyják, hogy a NATO elveszítse létezésének eredeti célját, és hogy rövid pórázon tartsák az európaiakat” – vélekedett Lavrov, aki szerint Ukrajna a polgárháború szélén áll, és az országban az összes régió bevonásával kell megoldást találni. „Amikor ukránok ukránokat ölnek, úgy gondolom, a helyzet a lehető legközelebb került a polgárháborúhoz” – mondta az orosz diplomácia vezetője, s genfi megállapodás megszegésével vádolta meg Kijevet, mondván, hogy Kelet-Ukrajnában „igazi háború van, ahol nehézfegyverekkel tüzelnek”. Szerinte Oroszországnak nem áll szándékában sehová sem csapatokat küldeni.