2024. április 18., csütörtök

Terjesszük ki az üzleti kapcsolatokat

Az uniós piachoz való felzárkózást segítő szakmai előadások

Újvidéken a Regionális Gazdasági Kamarában három előadást tartottak szerdán a gazdasági kapcsolatokról és lehetőségekről, a porcelán- és üvegiparban használatos dekorációs eljárásokról, valamint a tűzálló és szigetelőanyagok alkalmazásáról. Az Európai Unióhoz csatlakozni óhajtó Szerbia számára lényeges jogszabályozási változások várhatók, és mindhárom előadás ezt a vezérfonalat követte.

Csóré Róbert, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat újvidéki irodavezetője elmondta, hogy másfél éve kezdték meg működésüket a tartományi székvárosban.

– Az újvidéki iroda fő célja, hogy magyarországi kis- és középvállalkozásokat kössön össze szerbiai cégekkel. A mai rendezvény megvalósulását is e cél motiválta. A rendezvényen megjelent két magyarországi cég bemutatkozik a szerbiai érdeklődőknek, és igyekszik kiterjeszteni üzleti kapcsolatait. A Kárpát Régió Üzleti Hálózat 7 országban 13 irodát működtet, és újabb irodák megnyitása is tervben van – nyilatkozta Csóré.

– A jogszabályok várható változása miatt nagy mértékben átalakulnak az itteni piaci viszonyok. Az előadások az Európai Unióhoz való felzárkózásban nyújtanak útmutatást a szerbiai cégeknek. Az érintett szakmákban uralkodó szabályokat ismertetik az előadások, felhívják a figyelmet a követendő szabványokra és minősítésekre – mondta Túri András, a kecskeméti Interkerám kerámiaanyagokat gyártó és forgalmazó, valamint az ehhez kapcsolódó szakértői tanácsadással foglalkozó cég ügyvezető igazgatója.

Tóth Lajos, az Interkerám műszaki igazgatója előadásában kifejtette, hogy az Európai Unió milyen követelményeket állít azokkal szemben, akik a porcelán- és üvegiparban használatos dekorációs eljárások alá vetett termékeket szállítanának az EU tagországaiba.

Kappel Mihály, a mosonmagyaróvári Dualinvest tűzálló kerámiaszálakat értékesítő cég igazgatója elmondta, hogy kb. 20 éve foglalkoznak értékesítéssel és 10 évvel ezelőtt kezdték el gyártani a kerámiaszálakat.

– Az elmúlt 20 év során nagyon sok tapasztalat felhalmozódott, és sikerült Magyarországon kívül is vegyes vállalatokat alapítanunk. Szerbiában már korábban végeztünk piackutatásokat, és a jövőben szeretnénk itt is vállalatot alapítani – mondta Kappel.