2024. március 28., csütörtök

Feljelentés az igazgató ellen

Az Újvidéki Önálló Szakszervezetek Szövetsége bűnvádi feljelentést tett Stojan Ivanišević, a Lisje igazgatója ellen, mert a közvállalatban törvényellenes foglalkoztatást foganatosított.

Tavaly december 6-án életbe lépett az a törvény, amely megtiltja az újrafoglalkoztatásokat a közszférában, ami a közvállalatokra is vonatkozik. A szakszervezet azért jelentette fel a Lisje igazgatóját, mert tavaly a törvény életbe lépése előtt egy nappal 25 olyan munkást vett fel a közvállalatba, akiknek nem volt megfelelő szakképesítésük, és a foglalkoztatásuk is felesleges volt.

A bűnvádi feljelentést követően a költségvetési felügyelőség április 29-én átvizsgálta a Lisje közvállalat működését, továbbá az új munkások foglalkoztatását, a fizetéseket és a munkaszerződéseket is. A felügyelőség azonban a mai napig nem hozta nyilvánosságra, mi lett az eredménye a közvállalatban történt ellenőrzésnek, és azt sem, mit tesznek abban az esetben, ha kiderül, hogy törvényellenesen foglalkoztattak embereket. A költségvetési felügyelőség május 30-áig köteles lépéseket tenni az ügy rendezésének érdekében.

A Radio 021 hírforrása szerint az új munkások az Optimum vállalatban dolgoztak.

– Főleg azokra a munkahelyekre kell odafigyelni az ellenőrzés alatt, amelyek a Lisje közvállalatban nem is léteznek, viszont nagy fizetéseket utalnak át nekik. Ezek közé tartozik pl. a számítógépes programcsomagok ügynöke, a jóváhagyási előadó, a marketing szolgáltatások tanácsadója, biztonsági tanácsadó, projektum- és EU-s alap tanácsadó. Nem árt tudni, hogy a Lisje egy városi temetkezési vállalat. Másfelől, a közvállalat idősebb munkásai, akik nem hajlandók részt venni ezekben a kétes ügyekben, felmondást kapnak vagy lefokozzák őket, és kisebb fizetéssel járó munkahelyekre sorolják be őket – mondta egy neve elhallgatását kérő dolgozó a közvállalatból.

A Lisje közvállalatban az újonnan létesített munkahelyeken a fizetés 70–80 ezer dinárt tesz ki.