2024. április 20., szombat
TARTOMÁNYI KÉPVISELŐHÁZ

Ma döntenek Vajdaság statútumáról

A Tartományi Képviselőház ma 11 órakor kezdődő ülésén vitatják meg a vajdasági statútum szövegtervezetét, amelyet előzőleg véleményezett a Tartományi Képviselőház Vajdaság Alkotmányjogi Helyzetével Foglalkozó Bizottsága is.

A tartományi kormány épülete (Fotó: Ótos András)

Újvidék a tartomány adminisztratív központja, a vajdasági kormány pedig tartományi kormány lesz (Fotó: Ótos András)

Mint ismeretes, a Szerbiai Alkotmánybíróság tavaly decemberben alkotmányellenesnek nyilvánította Vajdaság Autonóm Tartomány statútuma szövegének szinte kétharmadát, és féléves haladékot adott a vajdasági kormánynak és a képviselőháznak a dokumentumoknak az alaptörvénnyel való összehangolására. A megszabott határidő június 6-án jár le.

A legújabb módosítások értelmében ezután Vajdaság Kormánya kifejezés helyett a Tartományi Kormány elnevezés lesz használatban (és mégsem a Tartományi Végrehajtó Tanács elnevezés, mint ahogy azt a korábbi szövegtervezetben javasolták). A Tartományi Képviselőház továbbra is Vajdaság legmagasabb rangú szerve lesz, amely a szerb alkotmánnyal, a törvényekkel és a statútummal összhangban végzi dolgát.

A statútum szövegtervezete foglalkozik Vajdaság jövőbeli szimbólumaival is.

Ha a mai ülésen a Tartományi Képviselőházban a szövegtervezet elfogadásra kerül, ezt követően a köztársasági képviselőház tűzi napirendre. Végül pedig ismét a szerbiai alkotmánybíróság véleményezi.

Maja Gojković, a Szerbiai Képviselőház elnöke újságíróknak nyilatkozva megjegyezte, hogy Vajdaság statútumának új javaslata nem csökkenti a tartomány autonómiáját. Szavai szerint a javaslat pénteken már a Szerbia Képviselőház képviselői kezében lesz.

– A statútum összhangba lett hozva az Alkotmánybíróság döntésével, de a javaslatok egyáltalán nem csökkentik a tartomány autonómiáját. Újvidék a tartomány adminisztratív központja, a vajdasági kormány pedig tartományi kormány lesz. Csupán a megnevezések változtak, az elvek megmaradtak – mondta Gojković, majd reményét fejezte ki, hogy a Tartományi Képviselőház ma elfogadja a javaslatot, és még aznap átküldi a Szerbiai Képviselőházba azt.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség frakciófőnöke szerint pártjuk nincs teljesen megelégedve a javaslattal.

– A VMSZ Vajdaság autonómiája mellett áll ki, és az alkotmánymódosítás során harcolni fogunk érte – mondta Pásztor. Véleménye szerint az a legfontosabb, hogy a kompromisszumok elfogadásával nemcsak Vajdaságban, hanem az egész országban sikerült megakadályozni a politikai válságot.

A Vajdasági Klub civil szervezet ugyanakkor arra kéri a képviselőket, hogy ne szavazzák meg az új statútumot, annak elfogadása ugyanis Vajdaság autonómiájának halálát jelentené.

A Demokrata Párt a statútumjavaslattal kapcsolatban megelégedettségének adott hangot. Véleményük szerint a tartományi képviselőházban a javaslatot nagy többséggel fogadják majd el. Aleksandra Jerkov, a párt sajtószóvivője szerint a statútummal kapcsolatos megoldások keresésénél olyan konszenzust sikerült elérni, amilyent a szerbiai politikai életben még nem történt. Hozzátette, hogy minden bizonnyal egyeseknek nem megfelelő az új javaslat, de vajdasági kormány nem engedhette meg magának, hogy ne tartsa tiszteletben Szerbia alkotmányát.