2024. április 20., szombat

Vučić Bosznia-Hercegovina barátja

Igazságos, rendezett és tiszteletre épülő kapcsolatokra van szükség, hangzott el a szerb kormányfő szarajevói látogatása során

Korábbi ígéretéhez híven Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök első hivatalos külföldi látogatásra Szarajevóba utazott. Bosznia-Hercegovina fővárosában Vučić kedden Vjekoslav Bevandával, a bosznia-hercegovinai központi kormány elnökével találkozott. Az ezt követően megtartott sajtótájékoztatón Vučić rámutatott: olyan barátként érkezett, aki Bosznia-Hercegovina területi integritását ugyanúgy tiszteletben tartja, mint a boszniai Szerb Köztársaságét. A szerb miniszterelnök abbéli reményének adott hangot, hogy a bosnyák politikum ugyanezt az álláspontot képviseli.

Vjekoslav Bevanda és Aleksandar Vučić a díszőrség előtt (Fotó: Beta/AP)

Vjekoslav Bevanda és Aleksandar Vučić a díszőrség előtt (Fotó: Beta/AP)

A Szerbia és Bosznia-Hercegovina közötti kapcsolatnak nem kell túlcsordulnia a szeretettől, ugyanakkor a tiszteletnek jelen kell lennie, hangsúlyozta Vučić, arról biztosítva a bosnyák közvéleményt, hogy szerb részről adott ez a tisztelet. Nem képmutató udvarlásról, hanem őszinte tényekről van szó, mondta Vučić, hozzátéve: senki nem kényszerítette arra, hogy első hivatalos látogatása éppen Szarajevóban legyen. Az ehhez hasonló döntéseket egyedül hozza meg, nyomatékosította Vučić, majd válaszolva az újságírói kérdésre, hogy ki a valódi Vučić, a kilencvenes évek nacionalistája, vagy az, aki hétfőn kijelentette, Bosznia-Hercegovinát semmi nem semmisítheti meg, kifejtette: sokan vannak azok, akik nem látják, hogy milyen változások mentek végbe a régióban és a világban.

– Ahogyan Szerbiában egyesek nem értették meg, hogy mi történt a berlini fal leomlása után, úgy egyesek itt sem értik meg ezeknek a változások lényegét – fogalmazott Vučić.

Aleksandar Vučić szerb kormányfő Szarajevóban csodálkozásának adott hangot, amiért egyesek Szerbiát megkísérlik ellenségként feltüntetni. Ezek a személyek biztosak lehetnek abban, hogy ármánykodásaik nem járnak sikerrel, emelte ki Vučić.

– Szerb vagyok, és ez büszkeséggel tölt el, mint ahogyan országomra és nemzetemre is büszke vagyok. Barátként jöttem Szarajevóba. Ugyanazt mondom itt, Belgrádban, Moszkvában, Washingtonban és Brüsszelben. Szavaim és az általam képviselt álláspontok mindenhol ugyanazok. Én is foglalkozhatnék Bosznia-Hercegovina múltjával, ám ez eszembe sem jut. Bosznia-Hercegovina vezetőségét a nép választja meg. Tiszteletben tartom a nép döntését, ezért ebben a témában semmit nem fogok mondani. Vannak olyan emberek, akik maguknak tízszer is megbocsátottak, ám másoknak egyszer sem. Nem kívánok ezek az emberek közé tartozni – fogalmazott Vučić.

Bevanda elmondása szerint beszélgetését a szerb miniszterelnökkel a tisztelet és a konkrét javaslatok jellemezték. Szerbia és Bosznia-Hercegovina szomszédos országok, ezen a tényen semmi nem változtathat, az emberhez pedig mindig szomszédja áll a legközelebb, jegyezte meg Bevanda, valamint hozzátette, hogy előre kell nézni, és nem a múlttal foglalkozni. A két ország közötti kapcsolatoknak igazságosnak és rendezettnek kell lenniük, szögezte le a kormányfő, valamint elmondta, hogy Vučićtyal az országhatár, a szukcesszió és a gazdasági együttműködés kérdéséről beszélgettek.

– Előny, hogy a két országnak közös határai vannak. Az árucsere felfelé ívelő, a jelenleginél azonban sokkal jobb is lehet. A szerbiai bosznia-hercegovinai beruházásokról is szó volt, valamint arról, hogy miként lehetne elérni: a szerbiaiak szívesen utazzanak Szarajevóba, a bosznia-hercegovinaiak pedig Belgrádba, mind turistaként, mind beruházóként. Összeállítottuk azoknak a gazdasági érdekeltségeknek a listáját, amelyek elsőbbséget fognak élvezni a jövőben – foglalta össze Bevanda.

Újságírói kérdésre válaszolva Bosznia-Hercegovina kormányfője kifejtette: egyáltalán nem lepte meg, hogy Vučić úgy döntött, első külföldi utazása során Szarajevóba látogat el. Azok, akiket ez meglepett, nézzenek magukba, és gondolkodjanak el, hogy miért van ez így, jegyezte meg Bevanda, aki úgy véli, hogy Vučić látogatásának köszönhetően folytatni lehet a jószomszédi viszonyok építését a régióban. A nagy szavakból és a szeretetből nem származik semmi haszon, igazságos, rendezett és tiszteletre épülő kapcsolatokra van szükség, véli Bevanda.

Vučić a bosznia-hercegovinai kollektív államelnökség szerb, horvát és bosnyák tagjaival, Nebojša Radmanovićtyal, Željko Komšićtyal és Bakir Izetbegovićtyal is találkozott, ezt követően pedig Zlatko Lagumdžija külügyminiszterrel találkozott, a szarajevói Abdulah Nakaš kórház szülészeti osztályán pedig átadta Szerbia ajándékát, egy korszerű inkubátort.

Ezután Vučićot Božo Ljubić, Bosznia-Hercegovina Parlamentjének első alelnöke fogadta. A szerb kormányfő kabinetjében kiadott közleményben az áll, hogy a felek egyetértettek azzal kapcsolatban: a múltat már nem lehet megváltoztatni, de nem is ez a cél. Ljubić elismerésének adott hangot, hogy Vučić elsőként Szarajevóba látogatott el. Mindkét ország az Európai Unió felé halad, ezen az úton fontos az együttműködés, hangsúlyozták a felek.

A folytatásban Vučić Denis Bećirovićtyal, a parlament második alelnökével találkozott. Az előzőhöz hasonló hangnemben zajló beszélgetést követően Bećirović megállapította: Vučić látogatása esély arra, hogy a két ország jobbá tegye kapcsolatait, megoldja a múltban gyökeredző problémákat és erősítse a gazdasági együttműködést. Bosznia-Hercegovina célja, hogy csökkentse külkereskedelmi hiányát Szerbiával, hangsúlyozta Bećirović, valamint hozzátette: ezenkívül meg kellene oldani az országhatárok kérdését, valamint a villamos energia használatát a Drinán.

A miniszterelnök a Gázi Husrev-bég dzsámiba és a pravoszláv székesegyházba is ellátogatott. Szarajevói útjára egyebek mellett Lazar Krstić pénzügyminiszter is elkísérte, aki a gazdasághoz és a pénzügyekhez kapcsolódóan folytatott tárgyalásokat.