2024. április 24., szerda

Elhunyt Miodrag Miki Rakić

Hosszú, súlyos betegség után kedden elhunyt Miodrag Miki Rakić, a Demokrata Párt egykori alelnöke, Boris Tadić egyik legközelebbi munkatársa. Rakić a belgrádi Katonai-orvostudományi Akadémián halt meg, ahol sajtóértesülések szerint egy hónapja feküdt.

Rakić 1975-ben született Belgrádban, ugyanott szerzett jogi diplomát. 1996-ban lépett be a Demokrata Pártba, 2012-ben választották alelnökké.

2003 és 2004 között Boris Tadić segítőjeként dolgozott, amikor Tadić az akkori Szerbia és Montenegró államközösségének védelmi minisztere volt, majd 2004 és 2012 között Boris Tadić kabinetfőnöke volt.

Rakić 2010-ben került a nyilvánosság érdeklődési körébe, amikor a Nemzetbiztonsági Tanács titkára lett, és az állambiztonsági intézetekben koordinációs szerepkörben dolgozott.

A legutóbbi parlamenti választáson ő volt a Tadić alapította Új Demokrata Párt listavezetője.

Állítólag az ellenzék és a hatalom politikusaival is kiváló kapcsolata volt, a belgrádi sajtó szerint nagy szerepe volt a demokraták és a szocialisták megbékélésében, a Szerb Haladó Párt megalakításában, valamint Ratko Mladić letartóztatásában is.

Nős volt, egy gyermek apja.