2024. április 20., szombat

Fedezzük fel Európát!

Szombaton Topolyán várta az érdeklődőket az EU-labirintus

Mikor lépett hatályba az EU és Szerbia közötti stabilizációs és társulási megállapodás? Mit jelent az IPA rövidítés? Hány csillag van az EU zászlaján? Szombaton délelőtt a topolyai polgárok vehettek részt a felsorolt kérdéseket is tartalmazó, 11 kérdésből álló, az Európai Unióra vonatkozó kvízjátékban, majd az EU-labirintusból való kilépést követően jelképes európai útlevél és sok más hasznos, angol, magyar és szerb nyelvű, felnőtteknek és gyerekeknek készült ismertető anyag járt a városközpontban megtartott rendezvény látogatóinak. Az esemény elsődleges célja, hogy a polgárok több információt szerezzenek az Európai Unióról és tagállamairól, az EU intézményeiről, valamint azokról az értékekről, amelyeket az Európai Unió támogat.

A május 8-ai magyarkanizsai és 9-ei szabadkai bemutatkozás után a topolyai rendezvényt Patarcsity Szilvia, a Helyi Demokrácia Központ munkatársa ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, és Kókai Mernyák Melinda polgármester nyitotta meg. Mint mondta, az idősebbekre még sok munka vár, még sokat kell tanulniuk a témáról, de a felnövekvő generációnak, gyerekeinknek sok haszna származik majd az uniós tagságból.

– Azt kívánom nekik, hogy az unió minden jó oldalát ki tudják használni, utazzanak sokat, szerezzenek új tudást, de kívánom, hogy utána jöjjenek vissza Topolyára, és itt éljenek mint az Európai Unió tagjai – hangsúlyozta a topolyai polgármester asszony, aki több fiatal szülőhöz hasonlóan gyerekeivel látogatott el az esemény helyszínére.

A szabadkai székhelyű Helyi Demokrácia Központ az önkormányzattal, az Ifjúsági Irodával és Topolya Község Fejlesztési Társulásával közösen szervezte meg az Európa-napi ünnepséget Topolyán.

A Vajdaságban az idén először felállított EU-labirintust a budapesti Európai Ház szervezet biztosította, az Európa-nap köré szerveződő rendezvénysorozat a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság, Szabadka Városa, a szabadkai Szabadegyetem, Magyarkanizsa község, a magyarkanizsai Ifjúsági Iroda, a Tisza-menti Információs Fejlesztési Központ, Topolya község, a topolyai Ifjúsági Iroda, Topolya Község Fejlesztési Társulása és az Európa Mozgalom támogatásával valósult meg.