2024. március 28., csütörtök

Fiatalok a tisztább környezetért

Magyarkanizsai cserkészek akcióban

A magyarkanizsai Kanizsa cserkészcsapat szombaton nagyszabású szemétszedési akciót rendezett a Tisza-parton, sőt vízitelepen lévő nyári táborhelyük környékét is rendbe tették.

A cserkészek természettel való szoros kapcsolata adta az ötletet, hogy a Divac Ifjúsági Alapítvány által meghirdetett pályázatán részt vegyenek egy fiatalokat megmozgató akciótervvel. A befolyó, mintegy ötvenezer dináros összeget hulladékgyűjtésre és a telepen lévő játszóterük renoválására fordították.

Az akciónak egyben figyelemfelkeltő szerepe is volt, hogy mind a fiatalok, mind a városlakók jobban odafigyeljenek környezetük tisztaságára, megóvására, s ugyanezt az üzenetet adhassák tovább a jövő generációinak is.

A csapat idősebb tagjai, az 5–6. osztályos fiúk már délelőtt nekiláttak a játszótér kialakításának, melyet környezetbarát módon, használt traktor- és autó-gumiabroncsokból építettek. A többiek délután gyülekeztek, nekik Halász Mónika, a Községi Tanács környezetvédelemért felelős tagja tartott egy rövid előadást a környezetvédelem fontosságáról és annak társadalmi szerepéről. Ezután a gyerekek gumikesztyűvel és műanyag zsákokkal felszerelkezve elindultak, hogy megtisztítsák a töltés mentét, a strandot, a műfüves focipályát és a Tiszavirág-ösvényt az eldobált hulladékoktól. Visszatérve pedig a játszótér munkálatainak utolsó, festési fázisában segédkeztek. A program a továbbiakban kötetlenebbül folytatódott barátkozással és közös ebéddel, végül pedig játékos vetélkedőkkel zárult a nap.