2024. április 25., csütörtök

Összefogásból ismét kitűnőre vizsgáztak

A hétvégén ünnepelt Oromhegyes

A hétvégén ünnepi lázban égett Oromhegyes, a magyarkanizsai községhez tartozó településen ugyanis szombat ünnepelték meg a falu napját, vele párhuzamosan pedig megrendezték a hagyományos pásztornapokat is. Az ünnep alkalmából kézilabda-mérkőzést és kispályás focimeccset is rendeztek, s az előző évekhez hasonlóan a faluház melletti parkban főzőversenyt is szerveztek, igaz, a borongós idő miatt csak kevesen vettek részt a gasztronómiai megmérettetésen.

A szombat este megrendezett falunapi ünnepségen a hagyományokhoz híven az idén is köszöntötték az elmúlt egy év újszülöttjeit és szüleiket, valamint a falu legidősebb polgárait és házastársaikat is. Az impozáns faluház nagytermében talán soha ennyien nem voltak kíváncsiak az ünnepi összeállításra, az épület mintegy 250 férőhelyes nagytermében ugyanis mintegy ötszázan kísérték figyelemmel a gazdag és igencsak változatos alkalmi művelődési műsort, amelynek keretében felléptek a település óvodásai és iskolás tanulói, rajtuk kívül pedig fellépésükkel a zalaszentgyörgyi néptánccsoport és a magyarkanizsai Szent Száva Egyesület néptáncosai tették emlékezetessé az ünnepséget.

Szombat este elsőként Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere, majd pedig Balla Lajos, a helyi közösség tanácsának az elnöke köszöntötte az oromhegyesieket. Balla beszéde elején megjegyezte, hogy az idén számos évfordulót ünnepelnek, de a falu életében ezek közül legjelentősebb az, hogy Oromhegyest mint települést 1864-ben tüntették fel először a térképeken, mégpedig Magyarország második katonai felmérésének a térképén. Ezt megelőzően ezt a területet pusztaként tüntették fel. Balla ezt követően beszédében kiemelte azt az ez idáig példa nélküli összefogást, amelyről két héttel ezelőtt tettek tanúbizonyosságot a falubeliek. A lelkes kis település lakói, a helyi közösség tanácsának tagjai és két alkalmazottja, illetve azok a szociális segélyre rászorulók, akik a támogatásért közmunkával mondtak köszönetet, valamint önkéntesek a mindenkit sújtó általános pénztelenségben összefogtak, hogy az ünnepségre kicsinosítsák Oromhegyest. A falu közterületein levágták a füvet, néhányan pedig saját erőből megjavították az általános iskola udvarában lévő kézilabdapálya egyik kapuját, és felújították a kapukat a focipályán is. Balla ennek kapcsán a reményének adott, hogy ez az összefogás ezentúl mindennap jelen lesz a faluban, mert az idén is sok feladat vár a falu vezetőire és lakosságára. A műsor folytatásában a két falunap között megszületett 8 gyermeket és szüleiket szólították a színpadra, hogy átvegyék a helyi közösség köszönőlevelét és az ezzel járó apró ajándékcsomagot. Úgyszintén köszönetnyilvánítással és ajándékcsomaggal kedveskedtek a falu legidősebb férfijának, a 91 éves Dávid Pálnak és az idén 100. születésnapját ünneplő Újhelyi Ilonának, a falu legidősebb asszonyának. A faluban egyébként az idén három házaspár is megünnepli gyémántlakodalmát, így a színpadra szólították Dávid Pált, és feleségét Fágyol Ilonát, Domonkos Ferencet és Zsoldos Rózsát, végül pedig Koncz Károlyt és Vajda Annát is.

A falu, illetve a helyi közösség emlékplakettjét Tóth Katalin nyugalmazott tanító néni vette át, a falu díszpolgári címét pedig Kispál Istvánnak, Árokszállás, Oromhegyes testvértelepülése polgármesterének és Kovács Dezsőnek, Zalaszentgyörgy, úgyszintén a falu testvértelepülése polgármesterének adományozták. Az idén először a Sepsiszentgyörgy vonzáskörzetéhez tartozó Kilyén falu képviselői is ellátogattak a falunapi rendezvénysorozatra. A 800 lelket számláló, többnyire magyarok lakta település ez idáig csupán a Tolna megyei Sárpilissel volt testvér települési viszonyban, de Oromhegyessel is nagyon szeretnék aláírni az erről szóló megállapodást. Ennek kapcsán az esti ünnepség keretében Balla Lajos bejelentette, hogy a kicsiny faluval felveszik a baráti kapcsolatot, amely persze az idő múltával továbbfejlődhet. Az Olt bal partján elhelyezkedő erdélyi falu nevében Török Aranka faluvezető üdvözölte az egybegyűlteket.

A falunapi rendezvénysorozat vasárnap hálaadó szentmisével folytatódott, ezt követően pedig a falubeliek megemlékeztek az elmúlt egy év alatt elhunyt társaikról is.