2024. március 29., péntek

Lottónyertes házaspár pénzeli a skót függetlenedési kampányt

Lottórekorder házaspár pénzeli a Skócia függetlenné válását támogató kampányt, amely az elmúlt évben 2,5 millió font adományt kapott a nyertesektől. A nyugat-skóciai Largs városkában élő Colin és Christine Weir 185 millió eurót nyert 2011 júliusában a EuroMillions nevű nemzetközi lottójátékon, és ezzel minden idők legnagyobb európai lottófőnyereményét zsebelték be.

A legfrissebb adatok szerint 2013. április 1-je óta Weirék fejenként 1,25 millió fonttal járultak hozzá a Skócia függetlenségét támogató kampányhoz, amely az előző évben egymillió font adományt kapott a házaspártól.

Colin és Christine 2,5 milliós hozzájárulása teszi ki a kampány által tavaly gyűjtött 3,15 millió font oroszlánrészét. A kampány további 11 ezer embertől kapott adományokat.

„Nagyra becsüljük és hálásak vagyunk a támogatásért mindannak a Skócia-szerte élő több ezer embernek, akik anyagi eszközeikhez mérten kisebb-nagyobb adományokkal támogattak minket” – emelte ki közleményében Blair Jenkins, az elszakadását pártoló Yes Scotland kampány vezetője.

Skócia szeptemberben tart népszavazást a függetlenségéről.