2024. április 24., szerda

Hamarosan új, magánosításról szóló törvény

A Szerbiai Képviselőház hétfőn a magánosításról szóló törvény módosítási javaslatára benyújtott tíz módosítási indítvány megvitatásával folytatta folyamatban lévő ülését. A négyórás vitát követően a képviselők elfogadták a törvénymódosítást.

Nikola Selaković igazságügyi miniszter parlamenti felszólalása során bejelentette, hogy nagyjából egy-másfél hónap múlva a magánosításról szóló új törvény javaslata is parlamenti eljárásba kerül. Ez a jogszabály reform jellegű lesz, fűzte hozzá Selaković, mondva, hogy a gazdasági minisztérium illetékesei már most elkezdik írni az új törvényt.

– Elképzelhető, hogy az új törvény előirányozza majd az állam felelősségét a magánosított szubjektum adatainak pontosságával kapcsolatban. Úgy vélem, hogy ez rendkívül fontos lenne – fogalmazott Selaković.

Ami az aktuális törvénymódosítást illeti, Selaković elmondása szerint annak fő célja, hogy hozzájáruljon a munkahelyek megóvásához, valamint elősegítse a beruházásokat az átszervezés alatt álló 164 vállalatban. Ez azért fontos, mert a Szerbiai Alkotmánybíróság tavaly év végén alkotmányellenesnek nyilvánította a magánosításról szóló törvény azon rendelkezését, amelynek értelmében az állam az átszervezés alatt álló vállalatokat megvédhette a számlazárolástól, kényszermegfizettetéstől. Az alkotmánybíróság döntése május 15-én, csütörtökön lép hatályba. Selaković nyomatékosította: az állam biztosan nem engedi meg, hogy az átszervezés alatt álló vállalatok tönkremenjenek. A törvénymódosításnak köszönhetően ezek a vállalatok még öt hónapig biztosan életben maradnak, fűzte hozzá az igazságügyi miniszter.

Olgica Batić, a Szerbiai Kereszténydemokrata Párt elnöke a hétfőn megszavazott magánosításról szóló törvénymódosításra egy olyan módosítási indítványt nyújtott be, amely előirányozza, hogy az állam vállaljon felelősséget azokért az adatokért, amelyeket a magánosítás előtt álló szubjektumok a hivatalos dokumentumokban feltüntetnek. Batić szerint erre azért lenne szükség, mert gyakran megtörténik, hogy bizonyos tartozások megléte a magánosítás után derül ki. A parlament gazdasági bizottsága nem fogadta el Batić módosítási indítványát.