2024. március 28., csütörtök

„Elhagyjuk a kumroveci iskolát”

Ivica Dačić gyökeresen átalakítja a külügyminisztériumot és a szocialista pártot is

A jövőben aktívabb szerepet fognak vállalni az ország nagykövetei. A többi között ilyen irányban kívánja megreformálni a külügyi tárcát Ivica Dačić miniszter, de a változások keretében külön szektort hoznak létre, amelynek feladata a külföldi beruházások idevonzása lesz.

„Ez a hat év alatt, amennyi ideje a kormány tagja vagyok, számos országot bejártam, ezért számos nagykövetünket ismerek, és tisztában vagyok képességeikkel is. Ennek alaposan meg kell változnia. Az egyik nagykövet saját nagykövetségének a címét sem ismerte. Sajnos, ő még funkcióban van, de a jövőben már nem lesz” – nyilatkozta Dačić a Politika hétvégi számában.

Mint hozzátette, Aleksandar Vučićtyal már egyeztetett arról, hogy egy külön gazdasági szektort hoznak létre, amelynek feladata a külföldi beruházások idevonzása lesz. A kormányfő támogatta az elképzelést.

Dačić változásokat helyezett kilátásba a diplomata-útlevelek kiosztása terén is, a törvényt olyan módon változtatják meg, hogy csak a miniszternek lesz döntési joga ilyen dokumentum odaítéléséről. Mint ismeretes, a korábbi időszakban többen is úgy jutottak diplomata-útlevelekhez, hogy nem volt semmi közük a diplomáciához. A tavalyi évben összesen 3218 diplomata-útlevelet bocsátottak ki.

Mint mondta, mindenképpen prioritás lesz az erős, professzionális és korszerű diplomácia, amely által az ország minél nagyobb nemzetközi befolyásra tehet szert.

„Azt akarom, hogy diplomatáink segítsenek ebben. Hogyan juthatnánk el másképp azokhoz, akik az adott országokban a döntéseket hozzák? Ez lesz a cél a jövőben” – tette hozzá.

Az EU-integráció és Oroszország vonatkozásában a külügyminiszter elismételte, az ország tisztában van kötelezettségeivel ezen folyamat során, de saját állami érdekeiről is gondolkodnia kell. Egyes európai tisztségviselők felszólítása kapcsán, mely szerint Szerbia hangolja össze politikáját az unióval, Dačić elmondta, Szerbia tiszteletben tartja az EU szabályait, de nem fog intézkedéseket foganatosítani Oroszországgal, „Szerbia hagyományos barátjával” szemben.

„Ahogyan közeledünk az EU felé, mind nagyobb fokú kötelezettségeink lesznek, hogy tartsuk tiszteletben a közös külügyi és biztonságpolitikát. Jelen fázisban azonban, Szerbiának saját érdekeit kell néznie, vagyis, egyrészt elkötelezettek vagyunk az EU felé, másrészt azonban, minden konkrét kérdés kapcsán saját állami és nemzeti érdekeinket is mérlegelni kell” – magyarázta. Hozzátette, Szerbia tiszteletben tartja minden ENSZ-tagállam területi integritását, de nem tud és nem is szándékozik szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben.

A csatlakozás dinamikája kapcsán elmondta, azt nem lassították a választások.

„Objektívan nézve, a 23-as és 24-es tárgyalási fejezeteket újévig megnyithatjuk. (Az igazságügyi, valamint biztonsági kérdéseket taglaló fejezetek – a szerk. megj.) A 35-ös fejezettel (ez Koszovóra vonatkozik) kapcsolatban számos probléma van, olyan kérdésekre kellene választ kapni, amelyek még nem kerültek be a hazai jogrendszerbe, pontosabban, egyes országok feltételként támasztják, hogy kerüljenek be mindazok a dolgok, ameéyekben megállapodás született. Érdekeltek vagyunk, hogy a 32-es fejezetet (pénzügyi ellenőrzés) mielőbb megnyissuk. Elvárásaink szerint az év végéig megnyithatjuk a 35-ös fejezetet” – mondta Dačić.

Pártja, az SZSZP kapcsán kiemelte, annak is korszerűsödnie kell, alkalmazkodnia a reálpolitikához és az új társadalmi viszonyokhoz.

„Ha az SZSZP nem akarja egy politikai dinoszaurusz sorsát megélni, változnunk kell” – mondta. Ez szavai szerint a párt korszerűsítését jelenti, és a reális politikai elvárásokhoz való alkalmazkodást, eltérően a korábbiaktól, „a kumroveci politikai iskola” idejéből, és a polgárokkal való együttműködésnek is változnia kell.

„Minden változik, minden megváltozott. Az SZSZP túlélte a legnehezebb időszakát, október 5-e után, de követnie kell a társadalom fejlődését. Megváltoztak a társadalmi viszonyok” – magyarázta.

„Állandóan valamiféle csisztkákat emlegetnek. Milyen csisztkák? Egyesek 5 vagy 10 éven át funkcióban voltak. Hát nem az a normális, ha ezekre a tisztségekre új emberek jönnek, beleértve engemet is? – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy addig lesz a szocialista párt elnöke, amíg ebből a pártnak haszna származik.