2024. április 25., csütörtök

A három medvebocs útra kél

A három árva mackót Romániába, Európa legnagyobb medverezervátumába szállítják

Másfél hónappal ezelőtt három aprócska barnamedvebocs érkezett a Palicsi Állatkert menhelyére. A kis macikat eddig nevelgették, a jövő héten pedig továbbviszik Romániába, a zernyesti medverezervátumba, és ott majd lassan visszaszoktatják őket a természetbe.

A Tara hegységben találtak rá a kihűlt és kiéhezett bocsokra. Édesanyjukat egy orvvadász kilőtte, őket pedig egy falusi gazda elvitte magához. El akarta adni az árván maradt kismackókat, ekkor jelentették fel a falubeliek. Így kerültek állami gondozásba, Palicsra.

– Háromóránként etetjük őket. A tejhez édes tejszínt, tojást, kutya- és macskatejpótlót adunk, és lassan kezdjük őket rászoktatni a szilárd táplálékra, így kapnak egy kevés macskatáp-granulátumot is – mondta Óvári Krisztián, a Palicsi Állatkert biológusa.

Dr. Jánosi Tibor állatorvos állandó orvosi felügyelet alatt tartotta a kis bocsokat.

– Teljesen egészségesek, minden vizsgálatnak jó eredményei vannak, és nagyon jó étvágyuk van, szépen gyarapodnak. Pontosan nem tudjuk, hogy mikor születhettek, de úgy véljük, hogy most körülbelül öt és fél hónaposak. Eddig két védőoltást kaptak – részletezte az állatorvos.

A kismacikat Marija és Tihomir gondozzák. Azt mesélték, hogy miután egy kicsit megismerték őket, nevet is adtak nekik.

– Két kislány van, meg egy hím. A hím kezdetben nagyon sokat aludt, ezért elneveztük Szundinak. Az egyik kislány a Tara nevet kapta, a származási helyükről, a másik pedig, mert nagyon erőszakos, a Hisztéria névre hallgat — mesélte Marija, miközben igyekezett kordában tartani a szabadon engedett kicsinyeket. Abban a pillanatban ugyanis, ahogy kinyitotta az ajtót, hárman három felé szaladtak, és amit csak lehetett, megrágtak.

– Olyanok, mint a gyerekek – mosolygott Tihomir.

Ottjártunkkor belgrádi szakemberek vizsgálták meg a bocsokat. A romániai út előtt több vizsgálatot is el kellett végezni. Ám mivel rendkívül virgoncok a 7-8 kilogrammot nyomó bocsok, elaltatták őket, hogy vért vehessenek tőlük, lemérjék őket, megvizsgálják a fogazatukat.

Szerbiában a szakemberek szerint 70 barnamedve él. Védett állat, kilövése 1-3 évig tartó börtönnel is büntethető.

– Azzal, hogy az orvvadász megölte a bocsok mamáját, ők pedig Romániába kerülnek, a következő 6-7 évben Szerbiában 20 barnamedvével lesz kevesebb – magyarázta dr. Slobodan Spasojević belgrádi állatorvos.

Dr. Dušan Ćirović belgrádi egyetemi tanár elmondta, hogy Szerbiában hat éve fut a barnamedvék megmentésének programja. Eddig két medvére szereltek olyan nyakörvet, amely műhold útján küldi a jeleket arról, hogy az állat merre kóborol, hol alussza téli álmát stb. A kutatók SMS-ben kapják az információkat a két mackóról.

Az altatásból a kis macik lassan és nyűgösen ébredtek fel. Másfél óra elteltével azonban már ugyanolyan virgoncak voltak, mint korábban. A tervek szerint a jövő héten repülővel viszik az árva kismacikat a zernyesti medverezervátumba, ahol 70 hektáron vannak a medvék addig, amíg nem szoktatják őket vissza a természetbe. Óvári Krisztián biológus szerint Tara, Szundi és Hisztéria már nagyon megszokták az ember közleségét. A feltételezések szerint másfél, két évbe is beletelik, mire képesek lesznek az önálló életre. Persze az is megtörténhet, hogy soha sem engedik őket vissza a vadonba.