2024. április 16., kedd

A topolyai élő nemzeti kincs

A topolyai tájház bekerült a Magyar Értéktárba – Nem csupán műemlék, hanem élő hagyaték, ahol egész évben programokat szerveznek

A topolyai Művelődési Ház gondozása alá eső, 1843-ban épült, 1986-ban topolyai tájházzá minősült létesítmény felkerült a készülő Magyar Értéktárban szereplő külhoni értékeket tartalmazó listára. Mint az értéktárba felvett nevezetesség, nemzeti érték – a Hungarikum törvény értelmében – átminősíthető lesz hungarikummá, nemzeti kinccsé. 2006-tól, mindenekelőtt a topolyai kulturális intézmény szervezésében, folyamatosan szabadtéri programokat szerveznek itt.

A tavaszünnepként jegyzett április 24-ei Szent György-nap apropóján, immáron harmadízben szervezett hivatalos évadnyitót a helyszínen. A novemberi Szármafesztivál pedig az évadzáró rendezvény. Holtidényről azonban a topolyai tájház esetében nem beszélhetünk, állítja a topolyai Művelődési Ház igazgatója, Csípe Tímea, mivel még a legzordabb téli hónapokban is él a tájház. Együttműködő partnerük, a topolyai Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat például ekkor rendez hagyományos disznóölést, majd farsangi felvonulást kísérőrendezvényeivel, a többi között bőgőtemetéssel.

– A nyolc évvel ezelőtti időszakban is jellemző volt, hogy elsősorban táboroknak biztosított helyszínt a topolyai tájház udvara, 2006-tól azonban folyamatos és rendszeres a programrendezés a helyszínen. Amikor nyolc évvel ezelőtt a Dombos Fest szervezőivel együtt tartottunk szabadtéri kulturális programot az érdeklődőknek a tájházban, kikristályosodott: a látogatóknak igényük van arra, hogy szabadtéren, nyugodt, rendezett környezetben művelődjenek és szórakozzanak. Az azóta eltelt nyolc év hozadéka, hogy immár megállapíthatom: kulturális intézményünknek vannak olyan programjai, amelyek szorosan a tájházhoz köthetők. Ilyen például a Szent György-napi évadnyitó, vagy immár az Origo Egyesület megálmodta és szervezte Szármafesztivál is, ezt 2014 novemberében másodízben tartunk majd meg. Bábtáborunk harmadízben kerül megrendezésre június utolsó hetében, június 23-ától 29-éig. A Szent Iván-napi hagyományos rendezvényünk június 22-én lesz, a harmadízben szervezendő krumplifesztiválunkat pedig augusztus 16-ára időzítettük – újságolta az intézményvezető.

A felsoroltakon kívül egy 2013-as újításukhoz, a kedvező fogadtatásra talált kézműves játszóházas szervezésünkhöz kötődik egy további 2014-es évi kezdeményezés: kézművestábor szervezése, amelynek vezetését Budai Sinkovics Margit és Kálmán Judit osztálytanítók vállalták. E tábor közvetlenül a bábtábor után lesz, ötnaposra tervezik. Mint azt a Szent György-napi évadnyitó rendezvény forgatagában megtudtuk: a kulturális intézménynek a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkársághoz benyújtott pályázati anyaga a Színes Vajdaság rendezvénysorozat harmadik évadának megszervezéséhez elfogadásra került. Ebben az évadban, 2014 nyarán, három időpontban a ruszin, a szlovák, a szerb és a magyar közösségek népi hangszereinek bemutatásán, hangzásvilágának ismertetésén keresztül a köztük fellelhető párhuzamokra fókuszálnak majd. A felsorolt rendezéseken kívül természetesen más intézmények, szervezetek kezdeményezései is hozzájárulnak a topolyai tájház idei évi programkínálatához. A házat gondozó intézménytől mindazok a szervezések zöld fényt kapnak, amelyek a helyhez illő tartalmakat kínálnak fel befogadásra.

A tájházat soha nem minősíthetjük felújított épületnek, állagmegőrzésének folyamatosnak kell lennie, folytonos újításra szorul, szögezte le Csípe Tímea, amikor a hivatalosan április 1-jétől október 1-jéig, minden munkanapon 8 és 14 óra között, előzetes egyeztetést követően azonban az év bármelyik szakában látogatható építmény állapotáról, belső tartalmi kínálata felől érdeklődtünk:

– A 2013-as év októberében történt nádazási munkálatok voltak az utolsók a felújítási munkálatok sorában, 2014-ben is tervezünk – anyagi lehetőségeink függvényében – újabb értékmentő beruházásokat. Mindenképpen megérett a helyzet egy teljes körű festésre, ennek kivitelezése kisebb horderejű beruházást követel meg. Ami azonban kiemelt fontosságú és jóval nagyobb anyagi ráfordítást igénylő feladat, az a főépület egy harmada, mostanáig fel nem újított részének átfogó renoválása. 2010-ben vette kezdetét a teljes körű felújítási folyamat. Az idei évben aktuálisak az északi oldalon húzódó kerítést érintő munkálatok is, csakúgy, mint a tájház fatárgyainak konzerválása, restaurálása.

Elsősorban a kocsiszínben található tárgyak: a kocsi, a szánkó esetében lenne fontos a konzerválás. A háromosztatú, hagyományos pannon ház belső terében a XIX. századi népi építkezés autentikus hagyatéka, Harkai Imre gyűjtése tekintethető meg. Folyamatosan érkeznek hozzánk újabb és újabb felajánlások, de sem az udvari részben, sem az épületbelsőben nem rendezhetünk be állandó kiállítást olyan anyagokból, amelyeket a topolyai tájház szakmai felügyeletét végző Községközi Műemlékvédő Intézet nem vizsgál be és nem hagy jóvá. Így a hozzánk beérkező tárgyakból időről időre tematikus alkalmi tárlatokat rendezünk. Az elmúlt évben, a Szent Iván-napi rendezvényünk kísérőrendezvényeként elsősorban régi használati tárgyakból rendeztünk kiállítást a tárgyak jelenkori megfelelőiről készült fotók kíséretében. 2014 augusztusának második felében nyílik meg a Bolyongó című tárlatunk, ezt a Topolyai Napok idején, a szeptemberi hónap folyamán is éltetni szeretnénk. Június 22-éig él felhívásunk, amely bolyongásra invitál az egykori Topolya utcáin. 2013-ban intézményünknek ajánlották fel, a tájházban kapott helyet az a gyűjtemény, amely egy magánszemély által összegyűjtött, egykor használatos topolyai utcanévtáblákat tartalmaz. Megfogalmazódott bennünk: szeretnénk bemutatni ezeket a tárgyakat kiállítás keretében. Nem csupán maguknak a táblákat kívánjuk bemutatni, hanem társítani szeretnénk azokat olyan vendéglátóipari létesítményekről, iparosműhelyekről való fotók bemutatásával, amelyeket térben így pontosan be tudnánk határolni. Nemcsak a Fő utcáról várunk jellemző épülettel rendelkező utcarészleteket ábrázoló felvételeket, hanem kisebb utcákról készülteket is, amelyekben álltak ismert, a környéket meghatározó építmények. Az 1930-as és az 1970-es évek közötti időszakból származó fotókat várjuk – fogalmazott Csípe Tímea.