2024. április 26., péntek

Vajdaság példaképként szolgálhat

Miroslav Lajčák: Szlovákia támogatja Szerbia uniós felzárkózási törekvéseit

Hivatalos szerbiai látogatása során pénteken Miroslav Lajčák, Szlovákia külügyminisztere Belgrád után Újvidékre is ellátogatott, ott beszédet mondott A szlovákok és szerbek – múlt és jelen nevet viselő tanácsozáson, majd ezt követően Pásztor Istvánnal, a Tartományi Képviselőház elnökével folytatott beszélgetést. Ennek tartalmáról sajtótájékoztatón értesítették a nagyközönséget.

– Fontosnak tartottam Miroslav Lajčák külügyminiszter urat ismertetni a Vajdaságot érintő aktuális történésekről, a statútum ügyét, a finanszírozásról szóló törvényt és a hatásköri törvényt illetően. Másrészt részletesen beszéltem a nemzeti tanácsokról szóló törvény nyitott kérdéseiről, pontosabban arról, ha minden a tervek szerint alakul, akkor az elkövetkező hetekben elkészül a nemzeti tanácsokról szóló törvény idei első módosítása, amely lehetővé teszi, hogy ősszel sor kerülhessen a nemzeti tanácsi választásokra, valamint hogy az év másik felében megszülessen a szóban forgó törvény egy második változata is, mely után ismét tartalmazná mindazokat az elemeket, melyek az alkotmánybírósági döntés értelmében kimaradtak. Szóba került Szerbia uniós csatlakozása is, amely tekintetben nagy nyitottság tapasztalható Szlovákia részéről – mondta Pásztor István.
– Belgrádban a köztársasági elnök, a kormányfő és a külügyminiszterrel való találkozásomat követően Újvidéken arról folyattunk eszmecserét, hogy a szlovák állam miként tud segíteni Vajdaságnak az uniós felzárkózási folyamatokban, beleértve azokat az anyagi támogatásokat is, melyek az EU a tárgyalások jelenlegi állapotában nyújtani szokott – mondta Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter. Megelégedettséggel szólt az említett tanácskozáson való részvételéről is, hiszen a nemzeti kisebbségek kérdése nem kerülhető el.
A pénteki tanácskozás hozadéka az volt, hogy a kisebbségi kérdéseket pozitív szemszögből kerültek górcső alá, és ismét alátámasztotta azt a meggyőződést, hogy Vajdaság példaképként szolgálhat az egész Európai Unió előtt, hiszen Szerbia a kisebbségi jogok tekintetében az elsők között van. Lajčák reményét fejezte ki, hogy a tanácskozás záródokumentumaként megfogalmazott memorandum részéletei arról tanúskodnak, hogy Szerbiának van mit továbbadnia Európa irányába.