2024. április 20., szombat

Európa-nap kisebbségi szempontból

Egynapos nemzetközi tanácskozást tartottak pénteken Újvidéken a Tartományi Képviselőház nagytermében A szlovákok és a szerbek – múlt és jelen címmel, melyet a Szlovák Nemzeti Tanács, a Szerbiai Szlovák Matica és a Szerbiai Szlovák Evangélikus Egyház szervezett. A tanácskozást Ana Tomanová-Makanová, a Tartományi Képviselőház alelnöke, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg. 

– Fontos időről időre visszaemlékezni arra, valamennyien honnan eredünk, mert ha nem ismerjük múltunkat, gyökereinket és azt, hogy a történelem viharaiban miként alakultak a szerb–szlovák viszonyok, akkor kevésbé bizonyos a jövő felé vezető utunk is – mondta Ana Tomanová-Makanová. – A tanácskozás célja tehát, hogy a visszaemlékezésen és a jelen feltérképezésén túl a tanácskozás zárszójaként a szlovák közösség is megfogalmazza azokat a kérdéseket, melyeket a szerzett jogaik révén érvényesíteni szeretne Szerbia európai uniós felzárkózása során, hiszen köztudott, a kisebbségi jogokról szóló fejezetek a tárgyalások egyik alapkövét képezik majd.

Nem véletlen a tanácskozás megtartásának napja sem, május 9-én ugyanis nem csupán a II. világháború befejezésére emlékezünk, hanem az Európa-napra is, amely a kisebbségi jogokról és identitásuk megőrzéséről is szól.

– A konferencia csak első pillantásra szól a szlovák–szerb viszonyokról, mert ha mélyebb összefüggéseket keresünk, akkor Közép-Európáról vagy Európa egészéről is szólhatna – mondta felszólalásában Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, majd hozzátette: szól mirólunk, vajdasági magyarokról vagy az itt élő más nemzeti közösségeknek a szerbekkel való viszonyáról is.
A többség és a kisebbség viszonya tulajdonképpen a bizalmi kérdés, hogy a többségnek megvan-e a kisebbségek iránti bizalma, vagy pedig a kisebbséget idegenként, értékrendbeli kisebbségként éli-e meg – hangsúlyozta Pásztor.

– Biztosak lehetünk abban, hogy az Európai Unió, mely szavatolja a nemzetek békés egymás mellett élését, jó példa arra, amire Vajdaság is törekszik a maga berkein belül, az itt élő 26 etnikai csoportjával, de sajnos napjainkban ezek az értékek veszélyben vannak – mondta Bojan Pajtić tartományi kormányfő. Hozzátette, nap mint nap a gyűlöletnek lehetünk szemtanúi, és valamennyiben veszélyben vagyunk, ha és a gyűlöletszításnak nem szegjük szárnyát. Éppen ezért Vajdaság kormányának immár egy évtizedes politikája az egyének igényeinek érvényesítésén, a szabad nyelvhasználaton, az anyanyelven történő oktatáson és a szabad vallásgyakorláson alapul, emelte ki a kormányfő.

– Szerbiában az alkotmányos, a törvényes és a nemzetközi szerződésekben foglalt keretek még haladóak, és többé-kevésbé elfogadhatók a magyar kisebbség számára, de Szerbia folyamatosan adós marad ezeknek a jogoknak következetes érvényesítésében és végrehajtásában – mondta felszólalásában Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

– A nemzeti tanácsok megteszik a tőlük telhetőt azért, hogy valamelyest javuljon a helyzet, de úgy gondolom, hogy ameddig ebben a központosított államban a központi államigazgatási szervek viszonyulása nem változik, addig nehezen képzelhető el következetes jogérvényesítés. Három dolog mindenképpen hiányzik: az egyik, hogy az állam a szerb lakosság körében keveset tesz annak érdekében, hogy tudatosítsa kisebbségeinek fontosságát, magyarán, hogy Szerbia többnemzetiségű állam, a kisebbségi jogok pedig semmiféle privilégiumot sem jelentenek, csupán enyhítik azt a hátrányt, melyben a kisebbségek vannak. Másrészt hiányoznak az adminisztratív kapacitások az állami közigazgatásban, nincsenek szakemberek, akik ezekkel a jogokkal foglalkozhatnak. Harmadszor pedig hiányzik nagyon sok végrehajtási jogszabály, stratégiai dokumentum, mely elősegíthetné azt, hogy amit az alkotmány és a törvények szavatolnak, a gyakorlatban is érvényesüljön – magyarázta Korhecz.

A tanácskozáson többek között felszólalt még Suzana Paunović, az Emberi és kisebbségi jogok szerbiai iroda vezetője Igor Furdik, a Szlovák Szórványügyi Iroda vezetője, Lessley Hass az EBESZ emberjogi tanácsosa. A tanácskozáson Robert Fico szlovák kormányfő üzenetét is tolmácsolták.