2024. április 23., kedd

Koszovó június 8-án választ

Atifete Jahjaga, Koszovó államfője csütörtökön június 8-ára írta ki a koszovói parlamenti választásokat. A koszovói parlament szerdán oszlott fel.

– A koszovói parlament feloszlatása után Koszovó összes politikai pártjával felvettem a kapcsolatot és tárgyaltam arról, hogy mely időpont lenne a legjobb az előrehozott választások dátumára – nyilatkozta Jahjaga.

Szavai szerint az előrehozott választásoknak be kellene bizonyítaniuk, hogy a polgárok szabadon választhatnak Koszovóban. Véleménye szerint az előrehozott választásokat közelről kellene megfigyelni, hogy ezzel is biztosítsák a tisztességes választásokat, ezért a következő napokban az Európai Uniótól megfigyelői missziót fog kérni. Az államfő arra kérte a koszovói politikai pártokat, hogy méltóságteljesek legyenek a kampány alatt.

A koszovói parlament szerdán oszlatta fel magát, miután előző nap a szerb kisebbséget képviselő honatyák távolléte miatt nem tudták megtartani a törvényhozásban a nemzeti hadsereg megalakulásáról szóló szavazást. A 115 jelen lévő képviselő közül 90 szavazott igennel.