2024. április 19., péntek

Két magyar cég a világ legnagyobbjai között

Öt kínai és öt amerikai cég szerepel a világ legnagyobb cégeit összesítő legújabb lista első tíz helyén, amelyet a Forbes magazin készített el. Az első három dobogós hely kínai cégeket illet meg.

A Forbes 2003 óta készíti a legnagyobb cégek listáját, s ez alatt a tíz év alatt megállapítható, hogy a globális gazdasági folyamatokkal összhangban a 100 legnagyobb listáján az észak-amerikai és az európai nagyvállalatok számszerűen mindinkább visszaszorulnak a feltörekvő ázsiai cégekkel szemben.

A világszerte közismert nagyvállalatok közül az Apple a 15., a Google az 52., a Coca-Cola a 81., a Walt Disney pedig a 100. helyre került.

Az európai nagyvállalatok közül a legelőkelőbb helyet – a 11.-et – a holland–angol multinacionális cég, a Shell olajtársaság szerezte meg, 451,4 milliárd dolláros árbevétellel és 16,4 milliárd dolláros haszonnal.

A japán vállalatok közül a listán a 12. helyet elfoglaló Toyotát értékelte a legmagasabb osztályzattal a Forbes.

A szerbiai NIS többségi tulajdonosa, a Gazprom az orosz cégek közül a 21. helyet szerezte meg 164,6 milliárd dolláros árbevétellel és 39 milliárd dolláros nyereséggel. A Rosznyeft a 34., a Szerbiában szintén terjeszkedő Sberbank a 58., a Lukoil pedig a 83. a listán.

A kelet-közép-európai országok nagyvállalatai közül a cseh CEZ Group szerezte meg a legelőkelőbb helyet (485.) 11,1 milliárd dolláros árbevétellel és 1,8 milliárd dolláros profittal. Őt a lengyel PGE követi a lista 645. helyén. A 2000 között összesen 5 lengyel nagyvállalat található, szlovák egy sem. Két magyar cég is helyet kapott a listán, a Mol 24,2 milliárd dolláros bevétellel és 0,1 milliárd dolláros profittal az 1105., az OTP Bank pedig 6,2 milliárd dolláros árbevétellel és 0,3 milliárd dolláros nyereséggel az 1271. helyen.

Az egykori Jugoszlávia utódállamaiból egyetlen nagyvállalatnak sem sikerült fölkerülnie a világ legnagyobb cégeinek a listájára. A Balkánról pusztán csak görög multinacionális vállalatok találhatók rajta, összesen fél tucat. A legelőkelőbb 502. helyet közöttük a Szerbiában is üzletelő Piraeus Bank szerezte meg.

Az Egyesült Arab Emírségek, amellyel az utóbbi időben szoros üzleti kapcsolatokat épített ki Szerbia, négy nagyvállalattal képviselteti magát a világ legnagyobb cégeinek listáján.