2024. március 29., péntek

Szélvédő fasorok újratelepítése

Még 2011-ben állapították meg a mezőgazdasági szakemberek, hogy Zombor környékén a határutak mentén a szélvédő fasorok olyannyira rossz állapotban vannak, illetve ellopták az ott álló fákat, hogy a helyzet optimalizálása érdekében több mint 160 000 facsemetét kellene ültetni.

Akkor azt is leszögezték, hogy legsúlyosabb a helyzet Gádoron, ahol 27 586, Sárin, ahol 26 494 és Bezdánban, ahol 21 761 útszéli fa hiányzik. Kivágták őket, vagy tarlóégetés áldozatául estek, de a felszín alatti vizek is károsították a fasorokat.

A zombori Zelenilo kommunális közvállalat emiatt éppen Gádoron kezdte meg a fásítást. Húsz munkás április 15-étől május 5-éig közel két és fél kilométeres szakaszon 2500 akácfa csemetét ültetett el a leginkább veszélyeztetett szakaszon, mellettük 200 nyárfát is ültettek. Gondoskodtak a facsemeték vegyszeres védelméről és öntözéséről is.

A szélvédő fasoroknak jelentős szerepe van: akadályozzák a széleróziót, részük van a levegő és a talaj hőmérsékletének és nedvességtartalmának megőrzésében, növelik a szántók hozamát, óvják a határutakat, létfeltételeket biztosítanak a madaraknak és állatoknak...

Már a múlt század nyolcvanas éveiben dr. Stevan Dožić, a belgrádi Erdészeti Kar professzora zombori munkatársaival úttörőként kezdett bele a zombori szélvédő övezetek újbóli kialakításába. Hogy mennyire lepusztult a környék faállománya, bizonyítja az adat, hogy Zombor kataszteri területének mindössze 6,01 százalékát teszik ki az erdők, miközben a vajdasági átlag 6,58, az európai pedig 14 százalék.