2024. április 19., péntek

Az idén is küzdeni kell a tagozatokért

A köztársasági oktatásügyi minisztérium jelenlegi döntése értelmében az ősztől hatvannal kevesebb diák iratkozhatna be a Zentai Gimnáziumba

A zentai önkormányzatban szerdán megtartott sajtótájékoztatón Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács oktatási és művelődési ügyekért felelős tagja arról számolt be, hogy az előző évekhez hasonlóan a 2014/2015-ös tanévre is reálisan igyekezték megtervezni a tagozatok számát, s ezt a középiskolai iratkozási tervet a középiskolák kérelmével összhangban még tavaly decemberben el is küldték a tartományi oktatási titkárságra, közvetve pedig az illetékes minisztériumba is. Ezért mély megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a minisztérium a következő tanévben a Zentai Gimnázium számára csupán egy magyar nyelvű általános tagozat elindítását hagyta jóvá, s a magyar, illetve a szerb nyelvű természettudományi-matematikai tagozat elindítását is elutasította, aminek következtében hatvan diákkal kevesebben iratkozhatnának be a jó hírű oktatási intézménybe. Vagyis ez azt jelenti, hogy a minisztérium tervezete alapján jelen pillanatban a következő tagozatokat hagyták jóvá: magyar nyelven egy általános és egy társadalmi tagozat, szerb nyelven pedig úgyszintén egy általános és egy társadalmi tagozat, mindegyikben 30 tanulóval.

A 2011/2012-es tanévig egyébként 5 tagozata volt a Gimnáziumnak, s ezután bővült a számuk a kétnyelvű természettudományi-matematikai tagozatokkal. Magyar nyelven ezidáig két általános gimnáziumi tagozatot indítottak el mindegyik tanévben, s a zentai önkormányzat ezért is szeretné elérni, hogy legalább a másik magyar nyelvű tagozatot hagyják jóvá az oktatási intézmény számára.

Ezt mindenekelőtt az indokolja, hogy a középiskola vonzásterületébe nemcsak Zenta község tartozik, hanem a többi Tisza menti község is, ezenkívül a tanulók körében is ez iránt a szak iránt mutatkozik a legnagyobb érdeklődés.

Kormányos Katona Gyöngyi elmondta, hogy ezért az önkormányzat a tartományi oktatási titkársághoz, az Észak-bánáti körzet iskolaigazgatóságához és az oktatási minisztériumhoz is kérelemmel fordult, hogy legalább ennek a második magyar nyelvű általános szaknak a megnyitását engedélyezzék. Az oktatással, művelődéssel és tájékoztatással foglakozó községi tanácstag szerint az oktatási minisztérium dolgozói nem mérlegelték kellőképpen döntésüket, s figyelmen kívül hagyták, hogy a Zentai Gimnázium az egyedüli intézmény, amely lefedi a Tisza mentén a gimnáziumi oktatást, mivel a törökkanizsai gimnáziumban érdeklődés hiányában tavaly sem indult, így az idén sem indul el a magyar nyelvű oktatás.

A Zentai Gimnáziumnak és az önkormányzatnak egyébként az aktuális tanév kezdete előtt is meg kellett küzdenie azért, hogy magyar nyelven mindkét általános tagozat megnyílhasson. Az évkezdéskor viszont kiderült, hogy mégis akad elegendő érdeklődő diák ahhoz, hogy megnyissák a második általános szakot is. A zentai önkormányzat ekkor is kérelemmel fordult az illetékesekhez. Kormányos Katona Gyöngyi ennek kapcsán elmondta, hogy a segítségéért és közreműködéséért sokat köszönhettek akkoriban a tartományi oktatásügyi titkárnak, s megjegyezte azt is, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsnak mint társalapítónak a segítségét is igényelni fogják, mivel rájuk is bármikor számíthattak.

Az idei iskolaévben 6 elsős tagozat működik a gimnáziumban. Szeptemberben érdeklődés hiányában a szerb tannyelvű társadalmi tagozatot nem tudták megnyitni, s ezért jelen pillanatban 2 szerb osztály és 4 magyar elsős osztály van.

GOND VAN A KÖZGAZDASÁGI KÖZÉPISKOLÁBAN IS

Az oktatásügyi minisztériumtól a Közgazdasági-kereskedelmi Iskola esetében is módosítást kér majd az önkormányzat, ugyanis annak ellenére, hogy az iskolával egyeztetve az iratkozási tervben egy 24 tanulóval, magyar nyelven induló, kísérleti jellegű kommercialista szak megnyitását kérelmezték, a minisztérium ezt figyelmen kívül hagyta, s egy pénzügyi adminisztrátori tagozat elindítását hagyta jóvá, az úgyszintén 24 tanuló beiratkozását előirányzó szerb nyelvű kommercialista szak elindítását pedig elutasították, annak ellenére, hogy ez már verifikált, létező szakként működött a középiskolában. A zentai önkormányzat ezért kérni fogja a szerb nyelvű tagozat elindításának az engedélyeztetését is, magyar nyelven pedig a minisztérium által előirányzott pénzügyi adminisztrátori helyett a kommercialista szak elindításához kérnek engedélyt.

A középiskolában a szerb és a magyar nyelvű ügyviteli adminisztrátori szakra 30-30, a zentaiak által nem kért magyar nyelvű pénzügyi adminisztrátori szakra 30, a hároméves magyar nyelvű kereskedelmi szakra pedig úgyszintén 30 tanuló beiratkozását hagyták jóvá az illetékesek.

A TÖBBI ISKOLA KÉRELMEIT JÓVÁHAGYTÁK

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban jóváhagyták a kért tagozatokat, s így a matematikai, valamint a képzőművészeti technikusi szakra is 20-20 tanuló iratkozhat be – mondta a községi tanácstag, s megjegyezte, hogy az Egészségügyi Középiskolában is zöld fényt adtak az általuk kért tagozatok elindítására. Így az egészség- és szociális védelmi szakon szerb nyelven 30, az egészségügyi nővér-technikus szakon magyar nyelven 30, a gyógyszerészeti technikus szakon magyar nyelven úgyszintén 30 tanuló iratkozhat be.

A Tisza menti községekben az idén 782 nyolcadikos, köztük 217 szerb és 565 magyar tanuló fejezi be az általános iskolát, s ezért Zenta község középiskoláiban a kért tagozatok alapján 418 tanulót terveznek a rendes tagozatokra beíratni.

– Ha figyelembe vesszük, hogy a tehetséggondozó gimnáziumba egész Vajdaság területéről jelentkeznek tanulók, az Egészségügyi Középiskola vonzásterülete pedig nemcsak a Tisza mentét öleli fel, hanem a bánáti és észak-bácskai körzetet is, akkor elmondhatom, hogy igyekeztünk reálisan tervezni a leendő tagozatok számát, még akkor is, ha jelentős diáklétszám-csökkenéssel kell számolnunk a következő időszakban – jegyezte meg a tanácstag, aki szerint az oktatásügyi minisztérium jelenlegi döntése a községben dolgozó tanárok munkahelyét is veszélyezteti.

Kormányos Katona Gyöngyi ezért hangsúlyozta, hogy a zentai önkormányzatnak az a célja, hogy ameddig csak lehetséges, megőrizzék Zenta jó hírnevű középiskolai hálózatát, ezáltal a pedagógusok munkahelyeit is.