2024. március 29., péntek

Színötös tanulók

Harmincnégy vajdasági  általános és középiskolás részesül az Ady Endre-ösztöndíjban, a szerződéskötésekre szerdán került sor a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács szabadkai irodájában.
– Nagyon nagy volt az érdeklődés, 159 kérvény érkezett be hozzánk. A pályázatot a magyarországi Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Oktatásfejlesztési Intézet írta ki a kiemelkedően tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetű tanulók számára, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács a megbízott pályázati levezető – nyilatkozta De Negri Ibolya, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elnöke.                                                                                            – Mi meghatározott szempontok alapján rangsoroltuk a pályázókat, ezt az anyagot el kellett küldenünk a pályázat kiíróihoz jóváhagyásra. A 34 diák színötös tanuló, nagyon sok versenyen vett részt, és mindannyian nagyon rossz szociális helyzetben vannak. Az összeg, amelyet most egyszeri juttatásként kapnak ,100 ezer forint dinárösszege, 37 350 dinár, és 15 napon belül átutalásra kerül. Erre az iskolaévre szóló támogatásról van szó. Néhány éve szintén kiosztásra került ez az ösztöndíj, egy ideig szünetelt, az idén bennünket kértek fel a lebonyolítására. Reméljük, hogy a jövőben is lesz ilyen lehetőség a tehetséges, de rászoruló diákok számára. A diákok folyamatosan jönnek a szüleikkel a szerződést aláírni. Egy-egy rövid beszámolót is írt minden fiatal, hogy miben segíti őket ez az ösztöndíj, mire fordítják ezt az összeget. Nagyon sok megható gondolatot vetettek papírra, hisz azt írják, az iskolában szükséges eszközök, tankönyvek vásárlására fordítják, vannak, akik új számítógépet szeretnének, hogy azon tudjanak dolgozni, más a havi buszbérletre fordítja – tudtuk meg De Negri Ibolyától.
A magyarkanizsai Kovács Izabella Zentán a Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola harmadikos diákja, aki bátyjával és özvegy, immár nyolc éve munkanélküli édesapjával él. Sok helyre kell ez a pénz. Nagyon örül, hogy elnyerte ezt az ösztöndíjat, más ösztöndíjpályázatokon is átadta már az elmúlt években a kérvényt, most járt először sikerrel.