2024. április 20., szombat

Jól szervezett korrumpált rendszer

58 esetben sikerült bizonyítani a nyugdíjaztatás során elkövetett visszaéléseket, 250 eset tekintetében még nyomoznak

Miután a Szervezett Bűnözéssel Foglalkozó Ügyészség kihallgatta azt a hat személyt, akik a gyanú szerint visszaéltek hivatali helyzetükkel és 70 millió dinárral megkárosították a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alapot (PIO), az ügyészség döntést hozott az ellenük folytatandó vizsgálat lebonyolításáról. Miljko Radisavljević ügyész elmondta, hogy egy gyanúsított még szökésben van. Az előzetes letartóztatás elrendeléséről is hamarosan dönt az ügyészség, tette hozzá Radisavljević.

A gyanú szerint a bűnszervezet olyan személyeket keresett, akiknek néhány munkaévük hiányzott az öregségi nyugdíj elnyeréséhez. Ezeknek a személyeknek felajánlották, hogy ha munkaévenként kifizetnek 300 és 700 euró közötti összeget, akkor fiktív munkahelyek megjelölésével bevezetik a PIO nyilvántartásába a szóban forgó munkaéveket.

A munkaéveket úgy vezették be, mintha az érintett személyek a Belgrádi Áramszolgáltatónál, a Belgrádi Vízművek és Csatornázási vállalatban, vagy a Vérátömlesztési Intézetben dolgoztak volna. A nyomozás során kiderült, hogy a szóban forgó személyek soha nem voltak az említett vállalatok alkalmazottai. Az ilyen módon nyugdíjaztatott és biztosított személyek 70 millió dinárral rövidítették meg a PIO-t. A jogtalan nyugdíjaztatások miatt nagyjából 62 millió dinár értékben fizetett ki az állam nyugdíjat. A gyanúsítottak feltehetőleg 113 ezer euró és több mint 3,3 millió dinár haszonra tettek szert. A rendőrségnek eddig 58 nyugdíjaztatás esetében sikerült bizonyítania a visszaélést, ugyanakkor 250 eset tekintetében még folyamatban van a nyomozás.

A gyanúsítottak a következő személyek: Ivan Đinđić, Željko Antulov, Predrag Dejanović, Dejan Filipović, Sredoje Mirković és Zorica Odavić Stamenković. A bűnszervezetet a feltételezések szerint Antulov szervezte, őt hivatali visszaéléssel gyanúsítják, a többieket pedig a hivatali visszaélés elkövetésében való segítéssel.

Nebojša Stefanović belügyminiszter úgy véli: a szóban forgó eset bizonyítja, hogy mennyire korrumpált rendszerek szövik át az országot. Ha ilyesmi megtörténhetett a PIO-ban, akkor egyértelmű, hogy milyen jól szervezett rendszerről volt szó, nyomatékosította Stefanović.