2024. április 25., csütörtök

Az EU nem varázsszer

Horvátország nehéz gazdasági helyzetben

Tíz hónap múlt el azóta, amióta Horvátország belépett az Európai Unióba, de még mindig nem sikerült megoldania gazdasági problémáit, sőt a helyzet tovább mérgesedett. A Tanjug hírügynökség szerint ez világos üzenet az egykori JSZSZK utódállamainak, hogy az EU-tagság megszerzése nem egy varázsszer, amelytől egy csapásra megoldódnak az országok gazdasági problémái.

A Világbank legutóbbi felméréseiből kiderült, hogy Görögország után Horvátország az egyetlen uniós tagállam, amelynek 2008-óta romlanak gazdasági mutatói. Annak ellenére, hogy a szomszédos országban az ipari termelés nőtt az idei év első negyedében, a szakértők úgy vélik, hogy 2014 végéig továbbra is recesszióban marad az ország, és a következő évtől is csak mérsékelt növekedés várható.

A Tanjug a Reuters nemzetközi hírügynökségtől átvett írásában megemlíti, hogy az unióba való csatlakozás előfeltételei között szerepelnek olyan kiszögelések is, mint az önkormányzati gazdaságok megerősítése és a piaci viszonyok rendezése. Az olyan országok számára azonban, mint amilyenek Szerbia és Horvátország, a kilencvenes évek hagyatékától való végleges megválást és egy közös mezőgazdasági és piaci fejlődésstratégia kidolgozását jelenti.

A nemes célok és kecsegtető ígéretek ellenére azonban Horvátország gazdasági helyzete Görögországgal és Ciprussal együtt messzemenően a leggyengébbek az Európai Unió országai között. Egészen annyira, hogy a Szerbiában is sokat emlegetett külföldi befektetők sem tudnak „csodát tenni”, és az egyetlen ág, amelybe invesztálhatnak az idegenforgalom.

– Horvátországban sokan nem fogják fel, hogy külföldi tőke idevonzása egy összeurópai versenyben zajlik. Emiatt lett bukás az összes horvátországi magánosítás – nyilatkozta a Reutersnek egy horvát üzleti szakember.

Az EU-ról mint „varázsszérumról” szóló kijelentéseket cáfolja az a tény is, hogy a szintén ex-Jugoszláv tagállam, Szlovénia is komoly gondokba keveredett állami vállalatainak magánosítása során a háború és 2007-es EU-s csatlakozása után is.

Ez a tendencia a Tanjug szerint az egész régióra jellemző, hiszen a Szerbiában működő Fiat gyáron kívül szinte alig akad vállalat, amelyben állások várnának az emberekre a csőd szélén álló állami cégek helyett.

Horvátországra visszatérve, a Reuters szakemberei úgy vélik, hogy a horvát gazdaság nem készült fel kellőképpen a csatlakozásra, így nem számíthat a közeljövőben haszonra az Európai Unióból. Ugyanakkor rámutatnak arra is, hogy az egykor versenyképes horvát ipar annyira tönkrement a kilencvenes években, hogy nehezen állja meg a helyét a piacon, emellett a szükségesnél sokkal többet importál. Ez talán azt a kérdést is felveti, hogy mennyivel lesznek jobbak Szerbia gazdasági feltételei.

A horvát diplomaták szerint az egyik legkiemelkedőbb akadályozó tényező, azoknak a követelményeknek az összehangolatlansága, amelyek feljogosítják Horvátországot arra, hogy az unió által nyújtott, komolyabb támogatási lehetőségekkel éljen. Az Európai Bizottság adatai szerint a horvát állam mindössze 18 százalékét használja ki az igényelhető támogatásoknak.

A zágrábi Index.hr internetes munkatársai a Reuters híreszteléseivel szemben úgy vélik, hogy az erős lábakon álló horvát bankrendszer és a 43 milliárd euró értékű gazdaság meggátolja Horvátországot abban, hogy az EU legnagyobb gazdasági problémájává váljon.

Michael Boire, francia autóalkatrész-gyártó vállalat menedzsere a Reutersnek adott nyilatkozatában arra mutatott rá, hogy a horvát gazdaság legnagyobb hibái a lassú ügyintézés és a törvények folyamatos változtatása.

– Már egy ízben felkerestük Horvátországot befektetés céljából. Ez a projektum sikeresen záródott, így cégünk úgy döntött, hogy még egyszer megpróbálkozik ilyesmivel. Ez utóbbi befektetéssel kapcsolatosan cégünknek nincsenek jó tapasztalatai, mivel még most sem kapta meg az államtól a projektum megkezdéséhez szükséges támogatásokat. Ebből a szempontból sokkal jobb a helyzet Szlovákiában és Romániában, ahol az illetékesek idejében rájöttek arra, hogy melyek azok az üzleti dolgok amelyekre oda kell figyelni. Mindezek ellenére Horvátország nagy potenciállal rendelkezik, és emiatt érdemes szemmel tartani – fejezte be az üzletember.