2024. április 26., péntek

Kétszázmillió dinár a gazdáknak

A tartományi mezőgazdasági titkárság a sikeresen pályázó termelőkkel hétfőn köti meg az idei első szerződéseket

A tartományi kormány agrárpolitikája és az agrártámogatások folyósításának módja teljes egészében egybevág az európai unió-s gyakorlattal. Ez már tavaly is így volt, az idén viszont már csak a gyakorlatnak a folytatása következik – jelentette be Goran Ješić tartományi mezőgazdasági titkár a tegnapra összehívott sajtótájékoztatón, amelyet az idei mezőgazdaság-fejlesztési pályázatok kiírása és a kérvények elbírálása kapcsán tartottak meg.

Az idei pályázati ciklus első harminc napjának eredményei kapcsán Ješić elmondta, a vajdasági termelők jelentős pénzösszegre számíthatnak, és hétfőn kerül sor a szerződések aláírására azzal a mintegy száz termelővel, akik elsőkként nyújtották be igényüket új öntözőberendezések vásárlására, továbbá jégvédelmi hálók beszerzésére, a fóliasátras termelés beindítására és felfejlesztésére, valamint lezárult a termőföldjeiket fiatal gazdáknak bérbe adó idős földműves háztartások megsegítésére kiírt pályázat, amelynek nem csupán szociális jelentősége van, hanem célja a termőföldek tagosítása és a gazdaságok tömörítése is.

Számokban kifejezve egy hónap alatt az előirányzott 274 millió dinárból 32 millió dinárt hagytak jóvá öntözési berendezések vásárlására, ennek köszönhetően újabb 620 hektár válik öntözhetővé, és 131 millió dinár értékben folyósítanak támogatást 148 hektár jégvédelmi hálóval való felszerelésére – erre a célra az évi keret 260 millió dinár –, továbbá hatmillió dinárt hagytak jóvá fóliasátrak létesítésére a készenléti 60 millióból, az idős parasztháztartások megsegítésére pedig 932 igénylés futott be, ebben a körben 49 millió dinár értékében fizetnek ki támogatást.

A tartományi kormány a napokban hirdette meg a feldolgozóipart serkentő két pályázatát. Az egyik a gyümölcs és a konyhakerti vetemények tárolását, feldolgozását, a másik pedig a jószágtenyésztés és a tejtermelés feltételeinek javítását szolgálják.

– Az a cél, hogy termelőinket kiszabadítsuk a monopóliumhelyzetüket élvező felvásárló karmaiból, és hogy a terméküket, a tejet nem a 27–30 dinárért értékesítsék, hanem kisebb-nagyobb beruházásokkal élelmiszer-ipari terméket bocsátsanak piacra, melyet jobb áron és munkaerők alkalmazásával és foglalkoztatásával tudnak elérni – mondta Ješić.

A tartományi kormánynak az a terve, hogy év közben a költségvetési tételek átütemezésével mintegy 100 millió dinárt a jószágok génállományának javítására fordítson, elsősorban a szarvasmarha és a sertéstenyésztésben. Az állam a vállalkozó jószágtenyésztőknek a költségek 30–50 százalékát visszatéríti.